Skocz do zawartości
CMDR_PAIN

Nie ma DLT3C ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem techniczny. W najbliższym czasie (jutro?) kupuję kompa, ale chodzi mi o procka teraz. Byłem w 4 sklepach u mnie w Gliwicach (Śląsk) aby zbadać jakie serie są. I mnie szlak chyba trafił. Ani jednego B0 rev2(DLT3C). Wszystko to DUT3C tylko, że z tygodni 13 i 9 i coś w ich okolicach. Poza tym to UPMX SPMX XPMW. Co to ma znaczyć ?? W sklepie internetowym nie chce kupować, bo normalnie sobie moge wybrać, no i nie chce przepłacać. Normalnie dostane go za 250zl, a na necie z 280-290 zł (głównie o cene mi chodzi). Co wy o tym myślicie? Przeczytałem już sporo artykułów o 1700+ tak, że wiem po co ide do sklepu i wkurza mnie to, że to są na aż 1,6V. Mam mieszane uczuci, kompa chce, a proca to nie wiem czy kupować(choć bez proca to raczej nie pójdzie). Mój kumpel zaś kupił sobie takiego właśnie SPMW z 13 tygodnia i chodzi na 1667 na 1,425V na Soltek kt333 (chyba nie A bo mu nie hula na 166 synchro, asynchro tak - ma najnowszy bios).

Tak jak wiecie co to ma być z tym szajsem to powiedzcie co na ten temat myslicie.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie rev1 DUT3C mniej sie grzeją :D :

1700+ DLT3C TBred B0 0,13um - 29.0A na 1.5V

1700+ DUT3C TBred B0 0,13um - 28.0A na 1.6V 28A*1.6V ~ 44W ( zgadza sie! : http://www.benchtest.com/calc.html -> 2600+ B0 DUT3C@ underclocked 1460mhz(1700+) 1.6V = 44W

tak więc standart dla 1700+ DLT3C = 29A*1.5V ~ 44W

DUT3C @2500mhz 1.85V ze standartowych 44W i 1.6V dla 1466mhz ~ 100W

DLT3C @2500mhz 1.85V ze standartowych 44W i 1.5V dla 1466mhz ~ 115W

roznica spora! a to niedokladne obliczenia z czasem (jak znajde zapracie:D ) to postaram sie zrobic wszytsko dokladnie to naarzie zbey pokazac idee wydzielania ciepła. Hehhe widze ze nazwa rev.2 sie przydala (moje autorstwo :D ) tu masz updejtowana versje :

http://starzaki.eu.org/~ndx/jelen/AXP/ ,jak bedzie nowa grafa to wejdzie wraz z nia ten art... jeszczez z podsumowaniem i opisami paroma. Poszukaj DLT3C a znajdziesz... napewno jest w jakims wiekszym miejscie na jego gieldzie komputerowej

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupiłem 1800 DLT3C więc może szukaj i wśród 1800 :) A z drugiej strony to nie jest to moim zdaniem aż taka wielka różnica między @ DLT3C a DUT3C miałem kilka takich i kilka takich +/- powiedzmy 100 MHz (z dużym zaokrągleniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie A1700XP+ 313 SPMW chodził jako 11x215 (2365 MHz) tylko, że na Epox 8RDA+ :) Skoro tak bardzo zależy Ci na o/c to poza prockiem myśl też nad bardzo dobrą płytą główną (polecam Abit, Epox)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, to nieprawda ze tego soltka nie mozna zapuscic synchro na 166fsb, bo mozna - KAZDEGO bez wzgledu na rev! gdzies o tym jakis czas temu pisalismy (jak mialem jeszcze soltka), chodzilo o ustawienia skew adjust itp <span style="color:red;">[ciach!]</span>lek w biosie odpowiednio. poszukaj gdzies to jest :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, to nieprawda ze tego soltka nie mozna zapuscic synchro na 166fsb, bo mozna - KAZDEGO bez wzgledu na rev! gdzies o tym jakis czas temu pisalismy (jak mialem jeszcze soltka), chodzilo o ustawienia skew adjust itp <font color="#FF0000">[ciach!]</font> w biosie odpowiednio. poszukaj gdzies to jest :idea:

Przypuszczam ;) Moja rada jednak wzięła się stąd, że synchro 166, to nie wiele :twisted: (żart) - a jak sobie radzi ten Soltek z mnożnikami pow. 12.5 ? bo jak sobie nie radzi to max 12.5x166 a tyle to pójdzie każdy A1700XP+ 0,13 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...