Tom.O Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Koledzy, czy sa jakies metody wplywania na czestotliwosc pracy procesora jak w temacie? Mam problem z moim lapkiem Dell Vostro 3500 bo wentylator solidnie halasuje. Na zagranicznym forum della ludzie skarzyli sie na ten problem. Z gory dziekuje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Nieco kopałem w tej kwestii i jedyne co udało mi się znaleźć to informacje, że póki co nie udało się poprawnie zrobić underclockingu czy też undervoltingu na procesorach i3/i5/i7 w lapach. Sam posiadam w lapie HP obecnie i5, również wentylator bardzo dynamicznie reaguje na skoki obciążenia, ale w biosie jest opcja pozwalająca na wyłączenie jednego z rdzeni - utrata wydajności w typowych codziennych zastosowaniach niezauważalna, a za to wentylatora nie słychać w ogóle. Jak u Ciebie wygląda kwestia temperatur na rdzeniach? U mnie jest strasznie nierówno - jeden ma 16-17 stopni wiecej niż drugi, i o ile dobrze wnioskuję, to właśnie on doprowadza przez czujnik do wzrostu szybkości pracy wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel ASUS Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Sprawdź ThrottleStop. Coprawda jego zastosowanie jest niby inne, ale u mnie z powodzeniem utrzymuje na sztywno mnożnik i7 720QM, jest chłodniej/ciszej a i wydajność wystarczająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...