Skocz do zawartości
Kozii512

Freeze komputera podczas niektórych gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podczas gry w Crysis 2 po jakimś czasie następuje zawieszenie się komputera. Obraz staje w miejscu, po chwili zmienia się w jeden kolor, dźwięk leci nadal. Mogę jedynie zrobić reset. Gdy gram przy otwartej obudowie, następuje to po ok 25-30 minutach. Gdy grałem przy zamkniętej, było tak samo, jednak po ponownym restarcie i uruchomieniu gry, zawieszała się ona już po ok 5 minutach. Kiedyś ten sam problem miałem m.in. z DiRT 2, GTA IV, czyli nowszymi grami. Programem GPU-Z zrobiłem log z temperaturami (załącznik). Gra oryginalna, Windows również. Dodam jeszcze, że jakiś czas temu (właśnie po zwiechach gier DiRT2 i GTA IV) oddałem komputer na gwarancję. Tam powiedzieli, że wymienili ram (ciekawe, bo ja sprawdziłem ram MemTestem i Gold Memory i nic nie wykryło) i zreperowali coś w płycie głównej. Niestety, problem powrócił i nie wiem, co jest przyczyną.

Co z napięciami? Wyczytałem, że przy pamięci RAM napięcia należy ustawić ręcznie. W Everescie mam:

sekcja CZUJNIK: DIMM - 1.60 V

sekcja Płyta główna -> SPD: Wartość napięcia 1.80 V

Którą wartością mam się sugerować? Nie znam dokładnego oznaczenia mojego modelu kości (na fakturze mam Pamięć DDR III 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 Pat LLK VIP. Wydaje mi się, że to ten model ->

Patriot Memory - Products

Z góry dziękuję oraz pozdrawiam!

GPU-Z Sensor Log.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mògłbyś się może pochwalić co to za grafika, że przy 80*C wentylator potrafi na 100% sie rozbrykać, i w 3D zapodaje 1,3v? Czujnik MEMIO dobija do 95*C, a to moim zdaniem dużo. To jest na stock czy po OC?

Pytam bo u mnie miałem identycznie gdy memki grafiki za mocno podkręciłem. Chyba, że nie robisz OC. Ale podaj co to za karta i z jakim chłodzeniem. Zresztą podaj cały konfig wraz z zasilaczem.

PS. Jeśli masz ten Ram co podałeś to w linku jak byk napisane jest, że wymagają 1,9v. Zacznij od ustawienia 1,8v bo jak dla mnie 1,9v dla DDR3 i takich parametròw Ramu to troche dużo, ale z drugiej strony jak tyle wymagają...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Phenom II X4 955 (3.2GHz) + Zalman CNPS10X Flex + Zephyr 120mm Blue

Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P (Bios F10)

RAM: 4GB Patriot DDR3 (2x2GB) 1600MHz

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4890 Vapor-X 1024MB

Dysk twardy: 640GB Western Digital WD6400AAKS

Zasilacz: OCZ PCPower&Cooling Silencer 500W

System: Windows Seven Ultimate 64bit

Karta nigdy nie kręcona. Domyślnie GPU Clock 870MHz, Memory 1050MHz. Myślisz, że może to być spowodowane za wysokim (standardowym) taktowaniem? Wiem, dziwnie to brzmi. Może obniżę o 50 na obu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę karta jest fabrycznie podkręcona przez Sapphire'a. Referent ma 850 dla gpu i 975 dla memek a Twoja tu ma aż 1050. Nie wydaje mi się, żeby gpu nie mogło, zostaw je jak jest ale memki możesz spróbować obniżyć do 1000 lub referenta i spróbować. Nie zaszkodzi sprawdzić bo mi one podejrzane są...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi