maSTHa212 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Witam Wczoraj złożyłem sprzęt do pracy w biurze wyposażony w dwa dyski (F4 320GB) przeznaczone pod RAID 1. Zadowolony odpalam kompa i po chwili zonk: moja płyta (P5QL-EM) nie ma wsparcia dla macierzy RAID. Generalnie w lekkim szoku, bo nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby wcześniej to sprawdzić. Obstawiałem, że obecnie po prostu każda MOBO bez wyjątków oferuje taką funkcjonalność, ale jak widać się myliłem. Ponieważ nie chcę wymieniać płyty to teraz pytanie brzmi tak: jak uzyskać RAID na takim konfigu? Rozumiem, że w grę wchodzi tylko softwareowy RAID albo zakup jakiegoś taniego kontrolera. Z tego co wiem Windows 7 ma coś takiego, ale tylko od wersji Pro w górę. Czyli zostaje tani kontroler. Ewentualnie inne rozwiązanie o którym nie wiem. Absolutnie nie chcę wydawać -set złotych na ową kartę, bo wtedy równie dobrze mogę kupić po prostu nową płytę tym bardziej, że nie zależy mi na nie wiadomo jakich prędkościach, a na zwykłym mirroringu. Sprawa jest dość pilna, chciałbym jeszcze dzisiaj, najdalej jutro mieć w pełni operacyjny sprzęt. Ewentualnie rozważę inne propozycje, które pozwolą mi uzyskać "backup" dysku, aby w razie padnięcia tego pierwszego wystarczyła zamiana z drugim w celu kontynuowania pracy. Płyta posiada złącze eSATA jeśli ma to pomóc. Z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam edit. Jakby co to kontroler tylko na PCI-E x1. Edytowane 28 Marca 2011 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...