Skocz do zawartości
Masiu

Temperatura cpu, a nowy wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam procesor AMD phenom II x4 955 black edtion.

Boxowe chłodzenie było jak najbardziej ok, jednak wentylator działał naprawdę głośno ( co jest ponoć standartem w tych procesorach ). Chciałem wymienić całość, ale na razie spróbowałem z samym wentylatorem, radiator był w porządku. Kupiłem roxo tander 70 mm 1950 obrotów. Ten podstawowy miał 90 mm i chłodził dobrze, ale hałasował i teraz nie wiem czy ten nowy jest za mały czy za wolny, ponieważ podczas normalnego użytkowania temperatura jest w okolicach 65 stopni, a w grze po 80. Nic mi co prawda nie buczy lub obudowa nie jest gorąca, ale wiem, że takiej temperatury nie powinno być.

Mam więc pytanie czy ten nowy wentylator był dobrym wyborem? Wyjmowałem całość i nakładałem nową pastę, ale to raczej nie jest jej wina? Może być coś takiego, że ona musi się ,,dotrzeć"?

Spróbować zamontować większy i szybszy czy dać sobie spokój i kupić całość, radiator plus wentylator?

W razie czego szukałem już dobrego chłodzenia i myślę na tym:

SILENTIUM PC SIGMA EVO 120 8,8 dB/A + KOLKI GW/24M (1522155449) - Aukcje internetowe Allegro

plus Zalman CNPS10X FLEX BEZGŁOŚNE CHŁODZENIE !!! (1526186526) - Aukcje internetowe Allegro

Do zalmana jest dołączana pasta, która jest ponoć naprawdę dobra.

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama wymiana wentylatora nie zrobi różnicy. Boxowy jest głośny bo jest szybki i ma duży przepływ powietrza. Prawie każdy cichszy będzie mniej wydajny. Lepiej przyinwestuj w jakiś porządny radiator który nie potrzebuje dużego przepływu powietrza => nie potrzebuje dużych rpm => jest cichy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi