yodacki Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam,zamontowałem w komputerze u syna wentylator na bocznej ścianie obudowy.Wentylator ma wtyczkę na 4 piny (kabelki: czarny,czerwony,niebieski, żółty). Na płycie syna jest gniazdo system fan, lecz 3 pinowe.Przerobiłem wtyczkę na 3 pinową i w tej chwili podłączenie wygląda następująco: 1 pin - czarny, 2 pin - czerwony, 3 pin - niebieski, żółty kabel zaizolowałem.Bios "widzi" system fan, podaje jego prędkość (2236 rpm), lecz wentylator zasuwa pełną prędkością, potwornie hałasuje. Myślałem, że skoro bios go rozpoznaje to dostosuje jego prędkość do temperatury w "budzie". Niestety nie.Speedfan też nic nie daje. Płyta główna to stary gigabyte GA-MA69G-S3H.Czy jest jednak jakiś sposób wyciszenie tego wentyla ? Chyba, że 4 pinowy cooler, nie nadaje się do gniazda 3 pinowego.Pozdrawiam Edytowane 27 Maja 2016 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Wtyczka 4-pin PWM jest zgodna z gniazdem 3-pin wentylatora i nie trzeba nic przerabiać, wystarczy ją wpiąć tak jak pasuje. Jak chcesz zwolnić ten wentylator, wyjmij środkowy przewód z wtyczki i wciśnij go do molexa w 5V. W starej płycie sprzed 8 lat mogłem 2 wentylatory regulować speedfanem. W nowszych działa tylko regulacja pwm dla wentylatora cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Spróbowałem i faktycznie działa, ale to jest nie do końca to o co mi chodziło. Chciałbym aby wentyl był sterowany przez bios, zależnie od temperatury w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Chyba jedynym sposobem jest zakup czegoś takiego : AAB C19 ROZGALEZNIK PWM 4 PIN PWM = 2 x 4 PIN PWM (1526085133) - Aukcje internetowe Allegro Podłączasz go do gniazda cpu_fan, a do wyjśc podłączasz wentylator od cpu i ten na boczku obudowy. W efekcie wraz ze wzrostem temp procesora wzrasta prędkość jednego i drugiego i analogicznie ze spadkiem temp cpu, maleje. Ewentualnie można poszukać wentylatora z termistorem, ale jeżeli będzie to wentylator wciągający powietrze do komputera to termistor na wiele się nie zda, bo bedzie regulował na podstawie temp powietrza wciąganego z zewnątrz. Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 ale jeżeli będzie to wentylator wciągający powietrze do komputera to termistor na wiele się nie zda, bo bedzie regulował na podstawie temp powietrza wciąganego z zewnątrz.Kurde, faktycznie. O tym nie pomyślałem. To jest wentylator z termistorem, ale mimo to powinien - tak myślę - kręcić się wolno, bo właśnie zasysał chłodniejsze powietrze z zewnątrz. O ile, oczywiście, czujnik działa prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...