Skocz do zawartości
Gość dawciobiel

Jak stworzyć obraz całości pendriva?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dawciobiel

Witam,

Jakim programem stworzyć obraz całego dysku (pendrive 4GB) tak, aby była to kopia wszystkich jego sektorów (również tych nie okupowanych przez pliki)? Zależy mi na stworzeniu kopii całości dysku, a nie tylko poszczególnych jego partycji.

Edytowane przez dawciobiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sektor w sektor to np. dd

Tylko po co kopiowac puste sektory? Niemal kazdy program do robienia obrazów dysków ma wybór między partycjami, a całym dyskiem.

Edytowane przez ZlyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dawciobiel

Wiem, że programy typu Ghost mogą kopiować, ale one własnei pomijają "puste miejsca".

A puste są mi w tym wypadku potrzebne dlatego, że na pendrivie znajduje się program do szyfrowania danych - nie mam pojęcia gdzie on jest ulokowany i na jakiej zasadzie działa, a nie mam czasu się tym teraz zajmować bo pendriva chce wykorzystać do stworzenia instalacyjnej wersji Windowsa Thin. Dlatego muszę skasować całą partycje i stworzyć ją na nowo.

O owym "dd" już kiedyś (za czasów przebywania na linuxie) słyszałem, ale że było to dawno to nie pamiętam jak się go używało, więc wolałem na początek zapytać na forum, bo może istnieje alternatywa pod Windowsa.

Owy program do szyfrowania nie koniecznie musi działać na zasadzie szyfrowania tylko plików. Dawniej posiadałem pendriva (Kingson DataTravel Migo...) i on tworzył właśnie ukrytą dodatkową partycje na które zapisywane były "szyfrowane" pliki. Dlatego nie chce zepsuć owego programu na obecnym pendrivie[*1].

[1] Tak naprawdę to już stworzyłem obraz dysku Ghost'em pod DOS'em, a jeśli się coś tam popsuje to trudno. Co prawda pendrive jest ojca, ale w razie czego powiem, że tam były wirusy i trzeba je było pokasowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi