WKR1105 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Witam Zapewne gdzieś na tym forum jest odpowiedź na moje pytanie, ale jest to dla mnie zbyt mądrze napisane, a ja potrzebuję odpowiedzi jak dla typowej blondynki, dlatego uprzejmie proszę moderatorów o wyrozumiałość. A więc mój problem wygląda następująco: Sieć z której korzystam to norweska sieć Tussa IKT AS o stałym IP działająca chyba na zasadzie hotspota - rozdzielana przez router. Jest to sieć w kampie pracowniczym Polaków, więc generalnie administrator ma działanie całej sieci w głębokim poważaniu i absolutnie nic nie chce zrobić żeby poprawić jakość korzystania z netu, nawet informacji nie da się z niego wyciągnąć... Router jest masakrycznie zapchany bo korzysta z niego kilkadziesiąt osób i wiecznie zrywa połączenie, pomimo dobrego zasięgu sieci. Dlatego desperacko potrzebuję pomocy i informacji czy w takiej sytuacji można coś zrobić, żeby poprawić sobie jakość połączenia i zrobić coś żeby tak cały czas nie wywalało? :cry: Błagam o pomoc i jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziękuję za jakieś mądre rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Niestety problem może "ogarnąć" tylko administrator sieci który ma dostęp do routera nadrzędnego (nadającego adresację). Wprowadzenie podziału pasma! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WKR1105 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 No tak, ale przecież chyba nie dla kilkudziesięciu osób? A nie ma opcji z jakąś magiczną antenką albo coś w tym stylu? Wiem, że to pytanie jest zapewne idiotyczne, ale moja wiedza na temat WiFi sięga dna, więc sorry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Router jest masakrycznie zapchany bo korzysta z niego kilkadziesiąt osób i wiecznie zrywa połączenie, pomimo dobrego zasięgu sieci. Skoro zasięg masz dobry to "magiczna" antenką, nic nie Ci nie pomoże... Jedyna opcja to zmiana routera (albo odpowiednie ustawienie obecnego) i/lub zmiana admina ;) Ewentualnie, zawsze możesz poszukać czy w eterze nie nadaje jakaś inna niezabezpieczona/darmowa sieć wifi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WKR1105 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Mi nie wyszukuje innej sieci, bo mam marną antenę, ale wydaje mi się że jest w pobliżu jakaś darmowa sieć, ponieważ na dachu widziałam ze trzy różne antenki Yagi ustawione w tym samym kierunku. Zapewne to rozwiązanie byłoby najskuteczniejsze, ale mam kilka pytań... Czego bym potrzebowała, żeby móc się przerzucić na tą metodę? Chodzi mi o wszystkie niezbędne elementy jak antenka (jaka najlepsza?), kabel (jaki, jak długi) itd. No i o krótką instrukcję konfiguracji. Poza tym, czy skoro kilka osób ciągnie już ten sam czyiś net to czy z każdym nowym użytkownikiem nie będzie spadać jakość neta a z biegiem czasu nie doprowadzi to do takiej samej sytuacji co obecnie, czyli przeładowania? Albo czy nie będziemy się na wzajem zakłócać? Będę wdzięczna za pomoc i z góry za nią dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jak masz laptopa to wyjdź z nim na zewnątrz i zobacz czy złapiesz jakieś sieci... To, że kilka anten jest skierowanych w jedną stronę, nie musi oznaczać darmowego internetu... Zakłócać się raczej nic nie powinno, ale faktycznie - każda kolejna osoba ciągnąca neta z tego samego routera, spowoduje spadek jego "jakości"... Co do sprzętu - (zakładając że masz tego lapka - ewentualnie pożycz na chwilę od kogoś) to zobacz najpierw czy coś złapiesz na wbudowanej karcie - kartę/antenę dobierze się później... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...