Skocz do zawartości
Kalwas

Zabezpieczenie do WC przeciw uszkodzeniu term. procka.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślałem jak zabezpieczyć się przed uszkodzeniem WC kiedy wypłyniemi płyn z obiegu np. na podłoge. Doszedłem do wniosku że zamontuje na WB jakiś cooler.

Aby to wykonać odprowadzenia WB muszą być wyprowadzone z boku bloku a nie na jego górze. Trzeba by zmontować układ który to włącza sie po przekroczeniu przez procek temp. np.65 stopni (kontrolował by to czujnik elektroniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie głupi pomysł, tylko że jest wtedy mały problem z mocowaniem, a poza tym wg. mnie ja Ci np. pompka stanie to i tak

ten Cooler nie schłodzi WB, taka warstwa miedzi, i to jeszcze z kanałami będzie słabo przewodzić ciepło. Chyba że walniesz tam jakiegoś SK6+Delta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego zastosuje Volcano 7+ przy ustawieniach na max (przegania SK-6). Poza tym blok z miedzi dobrze przewodzi ciepło, na tyle że starata będzie góra 1 stopień. A chodzi o to żebym w czasie mojej nieobecności nie stracił proca bo jest zajebisty. Mocowanie to najmniejszy problem już mam pomysł jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wc to by sie przydal uklad kontrolujacy cisnienie cieczy i w przypadku gwaltownego spadku odcinal zasilanie do kompa.

To może też by sie przydało alejak przekroczy 75 albo 80, żeby sie nie męczył procalbo jak długo nie spadnie poniżej 60( jak sie już załączy cooler). To trzeba byłoby już zroić na cyfrakach bo na układach analogowych to chyba nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wentylator niewiele da nie ma od czego odbierac ciepla - chyba ze na tym bloku postawisz jeszcze radiator - to bedzie dopiero kolumbryna :)

Co do drugiego wariantu to sprawdzenie czy pompka jest wlaczona to raczej nie problem - co do cisnienia, raczej przeplywu wody to juz gozej. Troche trzeba by sie pobawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zrozumieliście to by wyglądało tak od strony proca:

cooper slim, (tutaj nie wiem czy konieczna jest cooper plate) ,WB,Volcano 7+,mocowanie.

Mocowanie to kawał jakiejś grubej blachy tak aby wystawał opi obu stornach Volcano zapięcie na 3 uchwyty w podstawce proca i śruby którymi skręce to razem. Jeszcze musze przemyśleć jak to wszystko zamocować do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeby było ciekawiej to wszystko chce zmieścić wewnątrz obudowy Midi Tower w do zestawu dołoże jeszcze drugi zasilacz.

Może obejdzie się bez zbiornika wyrównawczego ale jeśli będe musiał to wykonam go sam z PLEXY i umieszcze między panelem plastikowym obudowy a blachą kompa.

Do WC zastosuje chyba płyn do chłodnic albo ruski spiryt.

Chłodnice chce sam srobić żeby optymalnuiew wykorzystać obudowe.

Tylko nie wiem co z pompką bo te akwarystyczne mają plastikowe końcówki a ja chce metalowe. Na pompki Enhaim to mi szkoda kasy.

Podam cały komp.

Athlon XP1,7+ (seria AGOIA0), Shutle AK31 v.3.1(musze zmienić na Epoxa, mam za małe napięcie), 256MB DDR (Elixiry chodzą na Cas 2. do 148 może 150 na 2,7V konieczne musze wymienić na Samsungi), HDD IBM ICL 35 20GB 7200 (ale wymienie na Baracude 4 bo ten jest za głośny, CD-RW Teac 8/8/32, CDROM Teac x40, SB LIVE 5.1, Compex TX100TE, GeForce 4MX 440 PixelView (kupiłem bo był bardzo tani zapłaciłem 415zł najtańszy nawet używany GF3tit 200 kosztował ze 150 więcej ale nie miałem kasy, zresztąjestem z niej zadowolony , poczekam aż wyjdzie Doom 3 i do tego kupie karte).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myślałem jak zabezpieczyć się przed uszkodzeniem WC kiedy wypłyniemi płyn z obiegu np. na podłoge. Doszedłem do wniosku że zamontuje na WB jakiś cooler.

Aby to wykonać odprowadzenia WB muszą być wyprowadzone z boku bloku a nie na jego górze. Trzeba by zmontować układ który to włącza sie po przekroczeniu przez procek temp. np.65 stopni (kontrolował by to czujnik elektroniczny.

W pierwszym przypadku wystarczył by prosty czujnik wilgoci sterujący przekaźnikiem na zasilaniu, nie powinno być to skompikowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...