Skocz do zawartości
Serekzolty

Komp nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sytuacja była następująca.Około 16 wprowadziłem kompa w stan wstrzymania i wróciłem o 18.Zalogowałem się do gry i nie minęło więcej niż 3-4 minuty jak komp pyknął po prostu i już nie chce się włączyć.Po prostu na chwile zakręci wentylami i koniec.Włącza się jak odłącze wtyczkę P4 (4 pin) od płyty.Lecz no wiadomo że bez niej nie zadziała nic.Co to może być? Próbowałem odłączać wszystko co zbędne.Bios zresetowany

Konfig:

Asrock M3A785GMH/128M

Phenom II x3 720BE

2GB DDR3

HD4850

Dysk Samsung 640GB

Zasilane wszystko przez Amacrox warrior 400W

Stawiam na płytę a Wy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również myślałem że to zasilacz ale podłączyłem pod inny konfig (co prawda o wiele słabszy) i działało okej.Pozatym odpiąłem dyski oraz radeona i dalej nie startował.No cóż, czeka mnie wymiana ( już druga... ) tego Asrocka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem płytę główną na Asrocka 880G Pro 3 (AM3+)

Wszystko jak w starym konfigu i po starcie mam błąd na wyświetlaczu diagnostycznym 4F co w instrukcji oznacza "DXE IPL is started".Mógłby ktoś wyjaśnic cóż to jest? Oczywiście komp nie startuje

Dodam,że nie mam w zasilaczu dodatkowej wtyczki 8 pinowej,są 4 piny.Na poprzednim konfigu nie była ona wymagana i sprawdziłem w instrukcji, że tutaj jest tak samo.

Wszystkie wtyczki podłączone (24 pin + 4 pin + zasilanie grafy).

EDIT:Odłączyłem wszystko.Dysk,kartę,nawet głupie wtyczki od włączników i uruchamiałem włącznikami na płycie i dalej nic.Po wyjęciu ramu wyświetlacz zgłasza błąd pamięci 54 czyli płyta reaguje

Edytowane przez Serekzolty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie bardzo mam.Dziś dzwoniłem do serwisu i Pan powiedział, że dowie się od Asrocka cóż ten błąd oznacza.A gdyby tak wyjąć procesor całkowicie? Kod powinien się zmienić chyba.

PS:Znalazł by się ktoś z okolic Legnicy,chętny do podmianki w celach testu?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor podmieniony i niestety...mój x3 padł sobie :( na Athlonie X2 płyta wstaje aż miło a na moim nie i na innej płycie też nie zadziałał.Czy można jakoś uzyskać gwarancję u AMD na podstawie samego opakowania i książeczki z Serial Number ? Bo nie posiadam karty gwarancjyjnej...zapodziała się gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi