senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Witam! Gry na komputerze się wyłączają tudzież robią nieoczekiwane wyjątki. Komputer kupiłem niedawno, pamięci RAM są nowe. Dlaczego uważam że to problem z pamięcią RAM? 1. Liczne i częste błędy winrar OCR, co często wskazuje na problemy z pamięcią. 2. Przeglądarka Chrom często wywala stronę bądź kilka naraz otwartych w tym samym czasie, nawet po jej/ich załadowaniu. Zwykle pada kilka stron. Chrome przetrzymuje render strony w pamięci RAM. 3. Gry wyłączają się. Wiadomo że może tutaj chodzić o wszystko, jednak! Np. GTA4 na pełnych detalach bez zacinania się chodzi czasami 15 minut, czasami 5 godzin (po sesji 5 godzinnej sprawdziłem temperatury, procek - 60*C (w spoczynku 35-40*C), karta graficzna 50*C (w spoczynku 40*C). GTA4 jak wiadomo zawsze alokuje sobie pamięć. Mam ustawione to w opcjach na 1 GB. Wniosek mój taki że wywala po 15 minutach, kiedy alokuje uszkodzoną cześć pamięci ram, zaś kiedy alokuje poprawną można grać do końca świata. 4. I chyba koronny argument, który mnie zmusił do testowania i wyjaśnił 3 wcześniejsze błędy (na początku obwiniałem wewnętrzny problem Windows 7 64-bit), bluescreen z błędem pamięci RAM. Problem jednak jest taki, mam również Ubuntu 11.04, ono od razu instaluje MemTest86+, który nie wykazał ani jednego błędu. Kości RAM są dwie. 2x2GB, 1333 MHz DDR3 Płyta główna 870-G45 MSI, obsługuje kości DDR3 do 1333 Mhz, po OC do 1600 Mhz. (ma również przełącznik OC który jest włączony) RAM jest wpięty w jeden kolor (choć to raczej bez znaczenia bo to powinna być najwyżej strata Duala). Ktoś wie jak testować? Co robić? aktualny BSOD przyniósł informację o błędzie w ntoskrnl.exe przetestowałem osobno kości pamięci. Każda miała zajęte o około 9/10, jeśli wierzyć w to co pokazywał windows, to było naprawdę wolnego miejsca 1-2 kilobajty. Gra chodziła, sprawdzałem przez 15 minut. Bład CRC dalej występuje, jak na razie innych błędów brak (a tymczasowo wpiąłem obie kości RAM ale ... w innej kolejnosci) Jednak Chrome sie juz raz wykrzaczył Edytowane 15 Maja 2011 przez senfen0i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 1. Napisz reszte konfiguracji. 2. Sprawdź napięcia i timingi w biosie czy są ustawione wedle wytycznych producenta ramu, ewentualnie podnieś napięcie o jeden stopień i poluźnij je. 3. Wyłącz ten przełącznik oc. 4. Jeśli masz podkręcone taktowanie NB to zmniejsz do standardowego. 5. Możesz spróbować update biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 1. Napisz reszte konfiguracji. 2. Sprawdź napięcia i timingi w biosie czy są ustawione wedle wytycznych producenta ramu, ewentualnie podnieś napięcie o jeden stopień i poluźnij je. 3. Wyłącz ten przełącznik oc. 4. Jeśli masz podkręcone taktowanie NB to zmniejsz do standardowego. 5. Możesz spróbować update biosu. 1. AMD Phenom II x4 955 AM3 Black Edition BOX Corsair DDR3 2x2048MB 1333MHz CL9 Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX MSI 870-G45 Corsair CX500 500W Cooler Master Elite 430 czarna 2. Timingi poprawne, napięcie też było ok, 3. OK, czekam testuje (chociaż ten przelącznik dotyczy procesora) 4. Nie podkręcałem nic, poza przełączeniem przełącznika na płycie. 5. Tego bym wolał chyba uniknąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Na stronie MSI jest informacja że bios wersja od 10.5 poprawia compatybilność pamięci więć jeśli masz starszy bym mimo wszystko spróbował. Ponadto możesz jeszcze spróbować odpalić komputer na pojedynczych kościach i zobaczyć co wtedy się dzieje. Nie wiem czy błędy pamięci raportowane przez windows nie mogą odnosić się do pamięci karty graficznej. I jeszcze error check z hdtune bym zapuścił żeby wykluczyć dysk twardy tak dla świętego spokoju. Edytowane 15 Maja 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Wyżej pisałem że wykonałem testy na pojedynczych kościach pamięci, GTA4 chodziło używając całą pamięć RAM(inne gry aż tyle nie biorą więc użyłem jej) i się nie zawieszało (błędy OCR w rar dalej były, Chrome dalej craszował karty). Swoją drogą, nie wiedziałem że RAM tak dużo daje, GTA4 na 2 GB ramu zamiast na 4 GB, przypominała bardziej grę turową niźli wcześniejszą rozgrywkę. Teraz po wyłączeniu OC z płyty głównej o dziwo archiwum rar ma dodatkowy błąd OCR (ciekawostka... wcześniej były 2 a teraz są 3, jak włącze OC to znów są tylko dwa) Teraz odpaliłem HD Tune, zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Pamięci sprawdź Goldmemory, nie raz Memtest nie wykrył błędów a GM sypał błędami od początku. Zrób screena z HDtune z zakładki Health, Możesz też spróbować zasilić HDD inną wtyczką, podłączyć innym przewodem sata. Bios w zasadzie powinieneś uaktualnić przed założeniem tematu., to nie gryzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Hm... Już po aktualizacji BIOSU, na najnowszy ze strony msi. Archiwum rar dalej ma błędy CRC, Chrome ckraszuje karty częściej natomiast nastąpiła zmiana z GTA4, teraz ledwo się odpala i od razu wychodzi "Program przestał działać." i zamyka się. Ściągam nowe sterowniki, może to coś zmieni. HDTune zakładka Health, nie sugeruj się paskiem przewijania, żeby nie wrzucać dwóch obrazków po prostu skleiłem je do kupy. http://imageshack.us/photo/my-images/708/83935853.png/ Edytowane 15 Maja 2011 przez senfen0i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Wrzuć tu jeszcze na wszelki wypadek tego SMART'a i poproś o opinię. Dla mnie z dyskiem nie dzieje się nic złego. Jakie masz napięcie na tych pamięciach? Spróbuj im podnieść o 0,05V (jak mają np 1,65 to daj 1,7; jeśli masz obecnie 1,5 to od razu daj 1,65V) Możesz też spróbować puścić je na 1066MHz. Wiem, powiesz nie po to kupowałeś 1333MHz żeby je puszczać na 1066MHz. Jeśli jednak pamięci gryzą się z mobo może się okazać, że jedyne wyjście to zmiana pamięci. A nóż na 1066MHz będą procować prawidłowo. Masz kogoś z kim możesz się podmienić pamięciami? Aby on przetestował Twoje a Ty jego? Edytowane 15 Maja 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Wrzuć tu jeszcze na wszelki wypadek tego SMART'a i poproś o opinię. Dla mnie z dyskiem nie dzieje się nic złego. Jakie masz napięcie na tych pamięciach? Spróbuj im podnieść o 0,05V (jak mają np 1,65 to daj 1,7; jeśli masz obecnie 1,5 to od razu daj 1,65V) Możesz też spróbować puścić je na 1066MHz. Wiem, powiesz nie po to kupowałeś 1333MHz żeby je puszczać na 1066MHz. Jeśli jednak pamięci gryzą się z mobo może się okazać, że jedyne wyjście to zmiana pamięci. A nóż na 1066MHz będą procować prawidłowo. Masz kogoś z kim możesz się podmienić pamięciami? Aby on przetestował Twoje a Ty jego? Napięcia jak i Mhz mam ustawione na AUTO. Ustawiłem na 1.63 (zdaje się, bo nie chciało iść piątkami tylko jakieś 1.50, 1.55, 1.59, 1.63 itd) Na tym... Hm, chrome odrazu powodał błąd. GTA4, również spowodowało go. CRC błędy są. Teraz zamiast AUTO przy MHz, ustawiłem na 1333 Mhz (choć niżej pisało że tyle jest z AUTO, ale chyba inne przerwania się wstawiły), Jak to nie pomoże to ide zmienić na 1033. Niestety nikogo nie mam z DDR3 pod ręką teraz. Eh, zmieniłem na 1066 MHz, dalej to samo. Sam już nie wiem, może to nie wina RAM? Tylko czego wtedy? Karta graficzna nie bierze udziału w wypakowaniu .rar, który na starym kompie się wypakował bez błędów. Również karta graficzna nie wiele ma do czynienia z przeglądarką i nagłym zanikiem pamięci cache... Nie wiem Edytowane 15 Maja 2011 przez senfen0i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Na naklejkach jest podane napięcie? Daj im 1,7V. Na procesor 1,4V, NB 1,2V. Auto to zło. Ustaw wszystko na sztywno ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
senfen0i Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Na stronie producenta proponują 1.5 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Masz płytę MSI. Wypróbuj radę kolegi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...