Skocz do zawartości
kwasior500

Cienki sygnał w laptopie pod Ubuntu 11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zmieniłem swojego Ralinka pod USB na kartę wbudowaną pod miniPCI, konkretnie Atheros AR5005G. O ile na tamtej karcie było wszystko w porządku, to na tej pod Ubuntu mam zasięg wifi jakieś 3 metry...

Pod Windowsem jest wszystko w porządku, mogę chodzić po całym domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sudo iwconfig

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan1 IEEE 802.11bg ESSID:off/any

Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm

Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off

Encryption key:off

Power Management:off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ;)

wlan1 IEEE 802.11bg ESSID:"niekradnij"

Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: 00:27:19:E9:D9:AE

Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm

Link Quality=70/70 Signal level=-38 dBm

Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

Tx excessive retries:0 Invalid misc:23 Missed beacon:0

Metr do routera.

wlan1 IEEE 802.11bg ESSID:"niekradnij"

Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: 00:27:19:E9:D9:AE

Bit Rate=36 Mb/s Tx-Power=20 dBm

Link Quality=38/70 Signal level=-72 dBm

Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

Tx excessive retries:0 Invalid misc:18 Missed beacon:0

Kuchnia (przez dwie ściany).

Dochodzę do wniosku, że albo problem występuje tylko w pracy (problem zaobserwowałem i pisałem posta właśnie tam), albo coś się naprawiło. Jutro rano będę wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwasior500@fid2130:~$ sudo iwconfig [sudo] password for kwasior500: lo        no wireless extensions.eth0      no wireless extensions.wifi0     no wireless extensions.ath0      IEEE 802.11g  ESSID:"SHIBBY"            Mode:Managed  Frequency:2.472 GHz  Access Point: D8:5D:4C:FF:C8:62             Bit Rate:48 Mb/s   Tx-Power:9 dBm   Sensitivity=1/1            Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off          Encryption key:EFF8-6E7E-AB67-8BCB-6EFC-E123-DB1A-EEB8   Security mode:restricted          Power Management:off          Link Quality=58/70  Signal level=-37 dBm  Noise level=-95 dBm          Rx invalid nwid:502  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
To znaczy, że mi się udało? :ph34r:

W miejscu gdzie nie pokazywało mi sieci teraz mam 5 i się ładnie łączy. Wygląda na to, że się poprawiło.

Dołączona grafika

Czy da się sprawdzić z jaką mocą działa karta? (mW) Poza tym nie mogę ustawić większego txpower - czy 9 to max?

Na moim 'stanowisku' jest dokładnie tak:

ath0      IEEE 802.11g  ESSID:"SHIBBY"            Mode:Managed  Frequency:2.472 GHz  Access Point: D8:5D:4C:FF:C8:62             Bit Rate:48 Mb/s   Tx-Power:9 dBm   Sensitivity=1/1            Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off          Encryption key:06F0-B02B-F330-7020-B18C-2845-43ED-7230   Security mode:restricted          Power Management:off          Link Quality=40/70  Signal level=-55 dBm  Noise level=-95 dBm          Rx invalid nwid:280  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi