Pexus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Witam, chciałbym zacząć swoją przygodę z podkręcaniem i dlatego mam pytanie czy mogę to zrobić na tym sprzęcie. Moja konfiguracja: Windows XP sp3 Core 2 Duo E4400 2.0GHz 2 GB RAM gf gigabyte 9800 gt 512MB motherboard: P5L-VM 1394 Modecom Premium 450W Będę wdzięczny za pomoc i jeżeli potrzeba dam więcej informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Jeśli twoja płyta główna posiada odpowiednie opcje w biosie to może coś Ci się uda podkręcić. Chociaż twoja płyta pozostawia wiele do życzenia.. Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pexus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 No właśnie czytałem ten poradnik i nie mogłem się zorientować gdzie to jest. Zrobiłem dwa zdjęcia w biosie: screen 1 screen 2 W tym drugim jest jakiś "o.c. profile" czy to jest to? Nie wiem jak się za to zabrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Wyłączyłbym SpeedStepa i obczaił to "O.C. Profile" - pewnie tam kryją się takie opcje, jak możliwość zmiany mnożnika/FSB/napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pexus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Włączyłem "Start o. c. profile" pokazuje mi się takie coś: Start o. c. profile i jedyne co mogę zrobić to się przesuwać w górę i w dół pomiędzy A i C a jak kliknę enter to chwilę odczekam i nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 To na pewno nie to czego szukasz, poniewaz ta funkcja widocznie jest odpowiedzialna za aktualizacje biosu. Mozesz rowniesz zaktualizowac bios to najnowszej wersji, moze asus odblokowal tam mozliwosc oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 A tak właściwie to masz jakieś dodatkowe chłodzenie na procesor czy tylko boxowe? Jeśli to drugie, to kręcić nie ma sensu, możesz w ten sposób tylko skrócić żywotność procesora a nawet go spalić. Boxowe chłodzenie do podkręcania się nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Nie przesadzasz? Na takim samym chłodzeniu latają Q6600 i jakoś się nie palą a grzeją się znacznie bardziej. Po przekroczeniu pewnej granicy może być zwyczajnie głośno, dalej niestabilnie. Nie zmienia to faktu, że na tej mobo nie pokręci nic. To mobo znacznie bardziej blokuje oc niż chłodzenie. Stary c2d ma pewnie jeszcze radiator z miedzianym rdzeniem. Nie jest to szczyt chłodzenia ale c2d jest w stanie schłodzić po oc na znośnym napięciu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pexus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Mam taki wiatraczek ENERMAX.PL - Apollish wygrałem na tej stronce :D Ogólnie chodzi o to żeby tak podkręcić powiedzmy o 0,2 GHz tylko po prostu nie widzę tego panelu do zmieniania parametrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Ściągnąłem ze strony asusa instrukcje do tej mobo i tam w zakladce advanced jest jumper free configuration, a w nim po zmianie ai overclock na manual są dostępne podstawowe opcje jak fsb i vcore. Jak nie ma opcji oc w biosie to zawsze zostaje bsel mod (co zapewne da lepsze efekty na takiej mobo/chipsecie). Btw na wysokim boxie przy tym procu jest całkiem realne wyciągnąć koło 3.0. Edytowane 17 Maja 2011 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) FSB w górę. Pamiętaj o ustawieniu PCI/PCI-E względem FSB asynchronicznie (33/100MHz), weź też pod uwagę taktowanie pamięci RAM a FSB (dzielniki siakieś, tzw. strap[-on :lol:]). Na początek spróbuj zobaczyć, jakie taktowanie procesor może osiągnąć bez zmiany napięcia. Edytowane 18 Maja 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...