Skocz do zawartości
zielonahawajka

Czy mam problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie sprawdź docisk chłodzenia. Po zdjęciu radiatora obejrzyj czy pasta jest równomiernie odciśnięta na procu i Performie. Jaką metodą nakładałeś pastę?

Docisk jest na pewno odpowiedni. Pastę nakładałem pędzelkiem (miałem liquid pro z przed 3 lat ;). Jak robiłem to ostatnio 3 lata temu to mi się udało, a teraz chyba też zrobiłem to dobrze.

Właśnie ze względu na tą pastę jestem tak przerażony, bo wiem jaki będę miał hardcore przy zdejmowaniu jej. Może dałem jej za mało..ale procek błyszczał jak sreberko - czyli teoretycznie powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator jest letni

temperaturę sprawdzasz na finach czy rurkach, podstawie?

Wydaje mi się, że przy źle założonym chłodzeniu, po godzinnej sesji Linxa, Orthosa czy OCCT klip mocujący procesor powinien być cieplejszy od podstawy Performy. Zrób taki test.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany.

Okazało się że podstawa radiatora jest minimalnie zaokrąglona. Cienka warstwa pasty liquid pro łączyła procesor z podstawą tylko dwiema krawędziami procesora. Wystarczyło dołożyć troszeczkę pasty.

Na szczęście nie muszę tego "szatana" zdrapywać.

Teraz temp przy 4 GhZ w stressie sięgają max 57 C. Czy to jest przyzwoity wynik?

Edytowane przez zielonahawajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany.

Okazało się że podstawa radiatora jest minimalnie zaokrąglona. Cienka warstwa pasty liquid pro łączyła procesor z podstawą tylko dwiema krawędziami procesora. Wystarczyło dołożyć troszeczkę pasty.

Na szczęście nie muszę tego "szatana" zdrapywać.

Teraz temp przy 4 GhZ w stressie sięgają max 57 C. Czy to jest przyzwoity wynik?

Przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi