Skocz do zawartości
Neeck.

Laptop bez dysku !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Otóż zakupiłem wczoraj laptopa HP Pavilion DV6000 na allegro bez dysku twardego . Gdy przeglądałem dziś allegro natrafiłem się na coś takiego jak "kieszeń na dysk/koszyk" (link poniżej)

http://allegro.pl/koszyk-dysku-hdd-hp-dv-6000-dv6000-i1679544829.html

Po rozkręceniu swojego laptopa zauważyłem ze owej on nie posiada tylko pusta czarna dziurę i port do wpięcia dysku . Z tego co wiem to w sklepach komputerowych nie można tego dostać , czy jest mi to potrzebne aby zamontować dysk czy mogę tylko podpiąć go i zakręcić klapkę .

I mam jeszcze drugie pytanie , czy jeżeli kupie dysk zewnętrzny USB , czy będzie mógł mi on służyć jako dysk standardowy czyli taki wbudowany . Bo z tego co próbowałem na pendrive 16gb zainstalować windows 7 to nie wykrywało żadnych dysków .

Pilnie proszę o pomoc/odpowiedź bo jutro idę kupić dysk do jakiegoś sklepu w moim mieście .

Edytowane przez Neeck.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już poprawiłem , coś musiało mi się zepsuć przy kopiowaniu .

Znalazłem coś takiego jeszcze na allegro : Ramka + przejściówka dysku HP DV6000 dv9000 (1624590922) - Aukcje internetowe Allegro , tej przejściówki tez nie posiadam , czy istnieje możliwość montażu dysku bez przejściówi i kieszeni ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy powiedział mi ze mogę tam wsadzić poprostu dysk ATA /2,5 ale nie wiem czy do końca tak jest bo z tego co patrzyłem to moje gniazdo w laptopie IDE / ATA jest na 22 piny , a dyski na allegro maja ich po 24/26 , i nie wiem czy będę mógł je zastosować , może lepiej kopic kieszeń + przejściówkę + dysk sata

Edytowane przez Neeck.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładny model laptopa. DV6000 chyba nie miały już ATA. A ta przejściówka nie służy przetworzeniu sygnału SATA-ATA tylko zmienia sposób podłączenia dysku SATA na hapekowski wynalazek, jak kupisz ATA to równie dobrze będziesz mógł go dać znajomemu w gratisie i ładnie z nim pożegnać.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi