Skocz do zawartości
grzechuk

podtynkowa siec lan w mieszkaniu

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa wygląda tak:

w mieszkaniu wymieniam cala instalacje elektryczna i chciałem w bruzdy od nowych kabli w pokojach puścić tez kable sieciowe, kablówkę i satelitę.

fakty: 3 pokoje, w tym jeden przechodni (salon), instalacja TN-C, za licznikiem zostanie rozdzielony kabel PEN i przepuszczony przez różnicowkę i potem przez eski kilka obwodów, w pokojach chce walnąć po 2 zespoły puszek: jeden to 2-3puchy na gniazdka, drugi to multimedialna szyna (3 puszki pod gniazdka, jedna pucha antena-satka, jedna pucha lan, ewentualnie 4 sieciowe + 1 rtv-lan), 3 pokoje wiec beda 3 takie szyny multimedialne, czyli 3 kable ethernet w ścianie razem z trójżyłowym sieciowym w bruździe, wyjątek będzie w jednym pokoju - nie będzie tam kabla od satelity, tylko antena, ale to szczegół

zaplanowałem podpięcie z sieci (dialog) w szafie, gdzie będzie skrzynka z bezpiecznikami, będzie tam też router i modem dialogu (internet to dialnet pppoe)

od routera odchodziłyby 3 kable "do ściany", wybrałem kabel FTP i mam wątpliwości jak dobrze podłączyć wszystko by ekranowanie działało...

na pewno gniazda będą ekranowane, a wtyczki RJ45 z metalową obudową...

teraz kilka pytań:

czy nieosłonięty drut od kabli w ścianie podpinać pod oddzielony przewód PE? czy to ma sens?

czy taki uklad jest ok?:

komputer (gniazdko i listwa z bolcem)---kabel ftp(drut od folii podpięty tylko pod jedną wtyczkę, w drugiej puszczony luzem i zailozowany)---ekranowane gniazdo (drut podpięty pod obudowę, obudowa podpięta pod kabel PE)---kabel ftp(taki jak wcześniej)---router

bardzo proszę o komentarz

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyła by zwykła skrętka klasy 6 też by nie było problemu. Jeśli chodzi o koncepcję podłączenia kabla FTP ok, możesz taki drut podpiąć pod PE, ale sensu większego to niema, ile tam masz metrów kabla? Raczej antena się z tego nie zrobi... PE raczej wykorzystuje się w przemyśle gdzie masz duże zakłócenia i muszą być spełnione normy EMC. Jak zaizolowałeś ten drut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi