Skocz do zawartości
deepcry

Podkręcanie 540m do 550m

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :)

Posiadam laptopa Samsung RF711-S02 z kartą graficzną Geforce GT 540.

Przeczytałem, że ta karta graficzna jest taka sama jak GT 550, różni się tylko taktowaniem zegarów pamięci, procesora i shaderów.

A dokładnie:

GeForce GT 550M 96@740MHz

GeForce GT 540M 96@672MHz

Wiem co myślicie o podkręcaniu laptopów, że mają słabe chłodzenie, które może nie wytrzymać zwiększonego taktowania.

Jednak zastanowiwszy się chwilę, na pewno w chłodzeniu jest trochę zapasu. GPU w streesie bez podkręcania wynosi ~90'C. Po podkręceniu GPU o 30MHZ temperatura wynosi tyle samo.

Czy do 550M jest w laptopach zastosowane lepsze chłodzenie? Może to samo co na 540M?

Może powinienem się zaopatrzyć w dodatkowy pad chłodzący, hm hm? :) Czy lepiej nie podkręcać bo duże ryzyko, że coś się spali?

Co myślicie o tym pokdręceniu?

Pozdrawiam i proszę o pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90st to w cholerę, nawet jak na 540. Chłodzenie masz drożne ?

Nowy laptop :P I 90'C jest zawsze, nie zależnie czy podkręcony czy niepodkręcony.

Zapytam się serwis samsunga czy to dobra temperatura jak na ten model.

dopisek:

Właśnie rozmawiałem z serwisem. Serwisant powiedział, że 90'C w stress mieści się w górnej normie i nie należy się przejmować.

No cóż, laptop 3 lata gwarancji, więc jak się coś spali będzie na nich :)

Polecił także dokupienie padu chłodzącego.

Może 90'C to próg który jest ustawiony, zanim wiatraki zaczną chłodzić? Hm...

Edytowane przez deepcry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze czujnik zwalony, a jak organoleptycznie to wyglada, macales paluchem ?

Ed. sam niech kupi sobie pada i trzepnie sie nim w czolo. Notebook ma dzialac w warunkach domowych zima/lato z odpowiednimi parametrami bez kupowania pada, mogli dac Ci go w komplecie jesli chlodzenie jest niewydajne ;) Jesli zauwazysz spadki wydajnosci badz notoryczne obnizanie przez notka taktowan cpu/gpu spowodowanych temperatura, od razu zglos go do serwisu.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, dzięki za odpowiedzi. Tak też uczynię jak mi poradziliście :)

maSTHa212: Cholera zazdroszczę ci tego GT555, musi być nieźle wydajny. Niby moja karta obsługuje wszystko, ale twoja jest tak z 20% szybsza. No i twoja ma więcej pipelines, przez co może mnieć mniejsze taktowanie z większą wydajnością, może dlatego tak się mniej grzeje. Chociaż w sumie tylko zgaduję :)

Edytowane przez deepcry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej pipelines to jedno, dochodzi jeszcze szyna: 192bit vs 128bit w GT550. Na razie do wszystkich gier mi starcza żeby grać w 1600x900, wszystko na max. Po OC powinno być na poziomie niekręconej GTX460. Do Heroes 6 i Diablo 3 powinna wystarczyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienili mi w sklepie notebooka na nowego i wiecie co? Temperatura w stress ta sama 90'C. Sensory czytam programem GPU-Z.

Widocznie ten laptop tak ma, że ma taką wysoką temperaturę na GPU. :P Dobrze, że dokupiłem dodatkowy rok gwarancji, jakby coś się spaliło ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że oczywiście chodzi Ci o GTX460M ? Chyba i tak ciężko było by Ci osiągnąć jej wydajność , GT555 ma 144 shaderów a GTX460M już 192 , różnica dość znaczna no i GTX ma na starcie wyższe taktowanie , chodz nie wiem jak mocno da sie podkręcić tego gt.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi