Paazik Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Mam takie pytanko: mam płyę abit bx 6 rev.2, która obsługuje ultra dma 33.I tu pytanko: czy jak kupię dysk w standardzie ata 100 lub 133 to płyta główna będzie go obsługiwała. No i jaką taśmą połączyć dysk czy np. dysk ata 100 taśmą od ultra dma 33?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 dzialac bedzie ten dysk ale z predkoscia ata33, a co do kabla to nie musisz podlanczac ata66 czy ata100 bo i tak dysk bedzie chodzil ze speedem ata33 wiec nie potrzebna jest wymiana kabla:D tu problem tkwi z obsluzeniem ata66 czy ata100 z plyta gluwna ja bym radzil sobie zmienic na nowa:D Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 albo sprawdzic czy sa dostepne kontrolery wyzszych udma jako karty rozszezen - chyba gdzies to widzialem ale nie wiem czy mozna stosowac do plyt nie obslugujacych udma66 czy tez 100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Tak, płyta obsłuży ten dysk. Standard UDMA 33/66/100/133 jest ze sobą kompatybilny. Taśma może być 40 lub 80 żyłowa, w tym przypadku nie ma to znaczenia. Oczywiście dysk będzie pracował w standardzie ata 33. Jedynym ograniczeniem może być maksymalna pojemność dysku jaki obsłuży mobo, ale tego to już musisz się sam dowiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 teraz wiekszosc starszych plyt ma dostepne nowe biosy ktore obsluguja nawet dysko 80gb - os6tatnio taki dysk pszedl na kompie celeron 266MHz :) tylko po upgradde biosu (plyty niestety nie pamietam) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Spoko będzie działać. Jedyny problem to odresowanie w dyskach ATA133 jest ono 48 bitowe co umożliwia adresowanie danych na dysku o pojemności (o ile pamiętam) 160GB w przypadku mniejszych dyskow nie ma to znaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...