Prolog Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Temat będzie aktualizowany i uzupełniony w najbliższym czasie. Specyfikacja: AMD Phenom II x3 720 Black Edition Zalman CNPS 9500 AM2 Asus M4N68T-M Goodram 4GB 1333 CL9 Seagate 500GB .12 Seagate 500GB .12 XFX HD4870 512MB be quiet! DarkPower Pro 550W Lian Li PC-A70 BenQ G2222HDL Chłodzenie CPU: Na coolerze zmieniono wentylator z oryginalnego LED'owca na Zephyra, który ostatnio zaczyna chwilami chrobotać. Z racji tego, że wentylator jest wyjęty z ramki i przyklejony klejem mam wrażenie, że chodzi "asymetrycznie" tzn rusza się i stąd potęgowanie dziwnych odgłosów. Co proponujecie? Cooler ma specyficzny kształt i obawiam się, że znacznie większy przepływ powietrza nie wiele pomoże, bo samo chłodzenie nie ma za dużych możliwości oddawania ciepła aczkolwiek z Zephyrem mam ~26* w idle i ~46 w max stresie. Wyjście 1 Zmiana wentylatora - 92mm - brak PWM - praca w pionie - przydałby się spory zakres obrotów opatrzony wydajnością (tj nie 2k RPM i 30CFM - Cluster, a 2.5k i 80 - Kama Flex) Wyjście 2 Zmiana chłodzenia - narazie skreślam, Zephyr nie jest szczególnym problemem, a ew zmiana platformy przyniesie zmianę chłodzenia. Pytanie: Czy mogę bezproblemowo korzystać z komputera bez podpiętego CPU_FAN? Gdzie wyłączyć alert Chłodzenie GPU: Wentylator i radiator przeczyszczone + nałożona nowa pasta. Efekt? Dwa stopnie mniej, ale to mnie nie dziwi, bo możliwości chłodzenia podobnie są niewielkie. Jest to konstrukcja niereferencyjna z dwoma rurkami cieplnymi i bez chłodzenia pamięci. Zdjęcia nie są mojego autorstwa, więc jak widać nie ja jeden zachwycony tym nie byłem. Finy mają normalną temperaturę, heatpipe'y gorące, a radiator na sekcji piekielnie gorący. Co ciekawe temp są stosunkowo dobre, bo dla trzech czujników jest to 58/62 w idle i 79/85 w stresie, ale jest to opatrzone sporym hałasem. Co ważne raz, że wentylator chodzi dobrze tzn hałas to wynik dużych obrotów i szumu powietrza, a dwa w idle wg OverDrive ma 0-2% obrotów, a w stresie do 50 czyli jeszcze jest potencjał, ale tylko w obrotach. 100% daje raptem stopień lub dwa mniej na rdzeniu. Wyjście 1 Kupno radiatorków na pamięci (Pentagram - małe czarne) i zastosowanie jednego S-Flex'a 1200 RPM, który będzie wiał pod kątem na sekcję i pamięci czyli pod cooler. Wyjście 2 Zmiana chłodzenia na .. ? TwinTurbo Pro, Musashi, MK-13 ? Pytanie: Czy mogę bezproblemowo korzystać z komputera bez podpiętego chłodzenia do grafiki? Chcę wentyle podłączyć pod kontroler zewnętrzny, jak wtedy wygląda kwestia np przegrzania gdy skręcę wentyle do tego stopnia, że staną, albo padną same z siebie - wyłaczy się? Chłodzenie obudowy W obudowie nie ma już koszyka na siedem dysków i stelaża z dwoma wentylatorami. Pozostały cztery 120 mm jednostki, które robią niezły hałas. Co ważne tak jak przy grafie mimo wieku nie mają problemów z działaniem a cały dyskomfort bierze się z szumu powietrza. Wentylatory kręcą się z taką prędkością, że siedząc przed PC czuć wyraźny chłód, a z tyłu czuć... również chłodne powietrze. Kręcą się więc za szybko w stosunku do tego co muszą chłodzić, zwłaszcza w idle. Wyjście 1 Zakup kontrolera obrotów, ale jakiego? Zakup Lian Li motywowany był względami estetycznymi w związku z czym potrzebowałbym kontrolera z podobnego alumium. Trzy i pół calowe to koszt około 50 zł i drugie tyle adapter na 5.25" a w tej cenie mogę mieć już standardowy kontroler o tej wielkości. Tyle, że najpewniej byłby to Kaze Q12, bo nie ma niczego równie ciekawego. Myśląc przyszłościowo mam 8 jednostek - 2 z przodu, 2 z tyłu, 2 na GPU i 2 na CPU. Czy zakup Q12 ma sens? Cóż, mniejsze są brzydsze i równie drogie, a więc to chyba jedyna opcja. Pozostaje również pytanie jak te Lian Li o których nie mam praktycznie żadnych informacji (z naklejek wiem tyle, że są super eko i mogę je zutylizować) będą pracowały na minimum. Wyjście 2 Kupno nowych wentylatorów. W tej chwili mam ciche S-Flex'y 1200 RPM w liczbie 3 i pytanie co dokupić - Slip Stream, UCTB12, Magmy czy może jakieś Noiseblocker'y? Ale nie wiem czy ma to sens, bo tak czy inaczej pewnie zainwestowałbym w kontroler jako iż ciężko o wentyle ciche i wydajne w razie potrzeby. Wyjście 3 Mam dziwne wrażenie, że problemem mogą być przeszkody w przepływie powietrze w postaci "kratek" i innych pierdół. Z przodu jest to frontowy plaster miodu i dalej dość ostre filtry. Natomiast z tyłu jest grill na jednym i maskownica za drugim wentylatorem. Usunięcie tego mogłoby zauważalnie pomóc? Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...