zbych1998 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Mam internet od sąsiada, mam kabelek rj-45 i chcę mieć wi-fi w domu, więc zakupiłem ten router i przy konfiguracji mam problem, bo nie wiem co wpisać w adres IP, maskę podsieci, bramę domyślną, a DNS-y chyba te co są w protokole muszą być. Proszę o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Rozumiem, że z tego internetu od sąsiada korzystałeś już po kablu, si? Wystarczyło tylko podłączyć komputer i działał, czyż nie? W takim przypadku ustawiasz adres IP dla TP-LINKa z tej samej rangi, co adres routera w sieci sąsiada oraz taką samą bramę, wyłączasz serwer DHCP i to by było na tyle. Oczywiście ustawiasz też swoje urządzenie jako AP, nadajesz mu SSID, zabezpieczenia itd., ale to akurat jest dość oczywiste i banalne. ^O ile oczywiście nie pomyliłem się z powyższą tezą ;) -za mało informacji- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 A jak sprawdzić IP i bramę sąsiada oraz co wpisać w maskę sieci? DNS taki ,aby był od operatora internetu sąsiada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Podłączasz kabel bezpośrednio do komputera. Serwer DHCP na routerze sąsiada powinien przypisać automatycznie adres IP, maskę i DNSy. Na swoim routerze wyłączasz tylko serwer DHCP, ustawiasz adres dla własnego routera z tego samego zakresu (np. sąsiad ma 192.168.0.1, to ty ustawiasz 192.168.0.x) i taką samą bramę, zapewne 255.255.255.0. Wszystkie te ustawienia dla twoich komputerów (IP, DNS, brama) będą przypisywane automatycznie przez router sąsiada, o ile ma włączone DHCP. Twój będzie pełnił rolę switcha i AP. /ustawiasz swój router podłączając się do niego kablem/bezprzewodowo, po wyłączeniu DHCP, jeżeli nie podłączysz go do sieci sąsiada, konieczne będzie manualne ustawienie IP dla urządzenia dostępowego; swoją drogą ten TP-LINK jest bardzo łatwy do skonfigurowania, mam takiego w mojej kolekcji :) Edit: Powodzenia. Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) dzięki za odpowiedź Zrobiłem "chyba" tak jak powiedziałeś i wyświetliło się pobieranie adresu sieciowego i ograniczenie lub brak łączności. :( Zwykle kiedy tak było przy kabelku od razu podłączonym do kompa wystarczyło zmienić DNS. A teraz nie działa. Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Problem dotyczy tylko dostępu do internetu, czy także do sieci lokalnej? Próbowałeś ustawiać na komputerze DNS tak, jak przy połączeniu bezpośrednim? Na pewno wyłączyłeś DHCP, nadałeś odpowiednie IP, a na obu świecą się diody (jest między nimi połączenie)? <- dot. routera Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) -Problem dotyczy tylko dostępu do internetu, czy także do sieci lokalnej? -Nie mogę ogólnie nic zobaczyć w internecie, gdy np. wchodzę na allegro to długo się ładuje, przy adresie URL wyskakuje ikonka allegro i wyświetla przeglądarka, że jest problem z DNS. -Próbowałeś ustawiać na komputerze DNS tak, jak przy połączeniu bezpośrednim? -Ustawiałem nowe DNS-y tak jak przy połączeniu bezpośrednim. DHCP wyłączony, a pod nim wpisałem dane routera sąsiada uzyskane przez Uruchom>cmd>ipconfig -nadałeś odpowiednie IP -Takie jakie uzyskałem przez ip config z inną końcówką. Diody się świeciły. Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zrób reset sprzętowy routera. Podłącz wszystko. Zaloguj się na router. Sklonuj MAC Ustaw zabezpieczenie wifi. Naprawdę nie ma co kombinować więcej. Nie mam pojęcia po co wyłączać DHCP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zrób reset sprzętowy routera. Podłącz wszystko. Zaloguj się na router. Sklonuj MAC Ustaw zabezpieczenie wifi. Naprawdę nie ma co kombinować więcej. Nie mam pojęcia po co wyłączać DHCP. reset OK podłączenie OK zalogowanie rozumiem że na przeglądarkę jak sklonować MAC nie rozumiem zabezpieczenie OK No więc jak sklonować MAC i rozumiem że te sklonowanie MAC-u uzupełni pola jak IP, DNS, Brama, Maska.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Jak sklonować? > Network > - MAC Clone > Clone MAC Address To Zostaje sklonowany MAC a nie to co komuś przyjdzie do głowy. Dzięki temu router zostanie rozpoznany jak Twój komp, pobierze od dostawcy takie same IP itd jak obecnie komp. i uzyska dostęp do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy aby dwa routery w jednej sieci z włączonym serwerem DHCP nie generują problemów? Klonowanie adresu MAC - właśnie dlatego zapytałem się też o sieć lokalną, czy nie ma z nią problemów. Niektórzy operatorzy (chociażby kiedyś Aster) wymagali autoryzacji adresu MAC :). Edit: Brałem pod uwagę rozwiązanie LAN-LAN i ew. problemy z dwoma DHCP ;). Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Czy aby dwa routery w jednej sieci z włączonym serwerem DHCP nie generują problemów? Jeśli kabel przychodzący od sąsiada wepnie w gniazdo WAN to problemów nie będzie. Nawiasem, u mnie w pracy w sieci pracuje jakiś Dlink źle wpięty i adresuje sobie sieć :rolleyes: No właśnie, pytanie do zbych1998, w które gniazdo wpinasz kabel od sąsiada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Jeśli kabel przychodzący od sąsiada wepnie w gniazdo WAN to problemów nie będzie. Nawiasem, u mnie w pracy w sieci pracuje jakiś Dlink źle wpięty i adresuje sobie sieć :rolleyes: No właśnie, pytanie do zbych1998, w które gniazdo wpinasz kabel od sąsiada? Wpinam kabel od sąsiada w gniazdo WAN rj-45 i kabel od kompa do routera w jedno z czterech pozostałych LAN. Jutro sprawdzę jak pójdzie z klonowaniem MAC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Mój opis był nieadekwatny do sytuacji, gdyż uznałem, że kabel sąsiada wpinasz w jedno z gniazd LAN i opisałem konfigurację reszty w takim przypadku :D. Hmm... nigdy nie próbowałem takiego połączenia przez gniazdo WAN, aż z ciekawości sprawdzę, jak to działa (jak wstanę). Na podstawie tego postaram się wyciągnąć jakieś wnioski (wyszukane losowo, na szybko, częściowo przejrzane, jeszcze nie przetestowane) i potwierdzić, bądź im zaprzeczyć w praktyce. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Hmm... nigdy nie próbowałem takiego połączenia przez gniazdo WAN, aż z ciekawości sprawdzę, jak to działa WAN jest do tego specjalnie przeznaczone, nie domyśliłeś się? :D Za pare godzinek pochwalę się sukcesem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Nic z tego :/ Sklonowałem MAC, chciałem ustawić WEP-key taki jak przy instalacji 152-bitowy 13 znaczków to nie chciało, no więc dałem bez zabezpieczenia, był ten sam problem co wcześniej przeglądarka pisała że błąd z połączeniem i że coś nie tak z DNS. Mam google chrome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 A po kablu działa net przez router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 A po kablu działa net przez router? Właśnie o to chodzi, że po kablu nie działa, jeśli dobrze zrozumiałem, a jeśli kabel od sąsiada bezpośrednio do komputera podłącze to działa bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 IP, maskę, bramę, DNS masz na kompie pisane na sztywno czy są pobierane są automatycznie? Na routerze Network > WAN > WAN Connection Type: jak masz ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) IP, maskę, bramę, DNS masz na kompie pisane na sztywno czy są pobierane są automatycznie? Na routerze Network > WAN > WAN Connection Type: jak masz ustawione? Jak instalowałem router na kompie to dynamiczny DNS nie pasował czyli jest statyczny. Raczej jest na sztywno. W WAN Connection Type jest dynamic IP a reszta jest nie uzupełniona i pisze ciągle obtaining network parameters Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Jaki adres dostajesz od sąsiada jak wepchniesz kabel z pominięciem routera ? DNS wpisz albo dostawcy internetu, albo adres routera u sąsiada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Jaki adres dostajesz od sąsiada jak wepchniesz kabel z pominięciem routera ? DNS wpisz albo dostawcy internetu, albo adres routera u sąsiada... Ok, ale w WAN zostaje jeszcze nie uzupełniona brama, IP, maska i pisze obtaining network parameters. IP komputera i routera nie może być takie same. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 To w routerze wpisz te same ustawienia które są obecnie na komputerze. Komputer ustaw na automatyczne pobieranie IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 To w routerze wpisz te same ustawienia które są obecnie na komputerze. Komputer ustaw na automatyczne pobieranie IP. Tylko jak sprawdzić te ustawienia w protokole internetowym mam na pobieranie automatyczne. uruchom>cmd>ipconfig? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Tak ipconfig /all i pokaż co otrzymasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Uzyskane przez ipconfig próbowałem wpisać i pisało że komputer nie mieć takiego samego IP jak router. No więc pisze co tam jest: IP 192.168.1.3 Maska 255.255.255.0 DNS 213.241.79.38 213.241.255.76 Brama 192.168.1.254 serwer DHCP i resztę też napisać? Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 źle wpisywałeś ;) Kabel od routera sąsiada podepnij BEZPOŚREDNIO (z pominięciem 340'ki) do komputera i wtedy pokaż ipconfig'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale on jest bezpośrednio podłączony do komputera. A właściwie co to 340-stka? Wszystko w routerze jest uzupełnione tylko jest problem z WAN i zabezpieczeniem Wifi, wybieram WEP key i wpisuję hasło a tam wyskakuje że hasło jest ni8e prawidłowe Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Podpinasz sam router z komputerem przez Lana i wchodzisz na konfiguracje routera (w karcie ustaw na automatyczne pobieranie adresów, no i możesz też zresetować router)... sekcja NETWORK -> WAN wybierasz STATIC IP i uzupełniasz jak na screenie niżej... Google Documents Następnie przechodzisz do NETWORK -> LAN i zmieniasz adresację sieci (jak poniżej na screenie) Google Documents Później przechodzisz do ADVANCED SETTINGS -> DHCP Google Documents To samo w WIRELESS Google Documents I tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Tam gdzie trzeba ustalić statyczny IP pisze, że adres IP WAN i LAN nie mogą być takie same. Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...