kaczy1217 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam! Słaby mam dostęp do DSL'a z TP i tym samym tylko 1 Mb/s, więcej na razie się nie da, chcę dołożyć do tego modem 3G. Fajnie jakby dało się te przepustowości zsumować i puścić po wifi. Czy tańsze routery to zrobią? Tańsze mam na myśli ok 300-400 zł. Bo takie z rasowym Load Balancingiem jak np Draytek Vigor 2920N kosztują już ładnych parę stówek (oczywiście też wchodzą w grę), ale nasuwają mi się też pytania: 1) Czy Load Balancing działa również z modemem 3G i wtedy pasmo z modemu 3g i mojego ISP zsumują się? Czy w takiej konfiguracji modem 3G będzie robił tylko jako backup? Czyli gdy skończy się jedno pasmo, modem 3G wspomoże go swoim? 2) Przeciwieństwo pierwszego pytania: czyli czy LB działał będzie jak trzeba tylko gdy podłączymy dwóch kablowych ISP do routera? Ww. sprzęt oczywiście jest wyposażony w 2 WANy. Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) 1) Zwykłe routery nie obsługują LB - albo net jest ciągnięty z 3G albo z WAN'a, ale... od czego alternatywne oprogramowanie ;) na tomato jest dualwan, a na openwrt'ka - multiwan... Czyli przykładowo taki TP-Link TL-MR3420 (ma USB i "wymienne" oprogramowanie), spokojnie może takową funkcję realizować (bez zmiany leci albo po WAN'ie albo po 3G)... 2) Akurat rodzaj podłączenia nie ma znaczenia - kwestia odpowiedniego sprzętu, ale faktycznie - do realizacji równoważenia obciążenia, potrzebne są co najmniej dwa łącza... Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...