Adikss Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Sieć w domu składa się z dwóch routerów: 1. linksys WAG120N który udostępnia przez skrętkę sieć routerowi drugiemu 2. tp link tl-wr543g. Oba routery mają uruchomione dhcp przy czym router 1. adres startowy ma 192.168.1.101, natomiast tp link 192.168.2.100 Początkowo wszystko działało bez zarzutu ale teraz coraz częściej tp link ma zanik internetu nie wiem już z czym to jest związane, czasem pomoże reset routerów czasem nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Spróbuj w tplinku ustawić np adres lan 192.168.1.110, wyłącz w nim DHCP i wepnij przewód LAN z pierwszego routera w gniazdo LAN. Wtedy routować będzie linksys, tplink będzie switchem i zapewni dostęp po wifi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 kabel podłączyć chyba do gniazda WAN? cały czas tak jest, wszystko podłączone kablami. Tp link nie pozwala na wpisanie adresu o początku 192.168.1.xxx po wyłączeniu dhcp na tp linku internet wprawdzie jest na komputerze ale dekoder "N" i blueray nie mają dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Spróbuj zrobić to co wyżej napisałem, nie kombinuj. Adres 192.168.1.110 wpisz w konfigurację LAN (WAN zostaw na auto, nic nie ustawiaj). DHCP - OFF (Disable). Przewód wepnij w LAN1, LAN2, LAN3, LAN4 czy jak ono jest opisane... Do WAN nie wpinaj nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 ok zrobione jak na razie działa i nawet sie komputery widzą wzajemnie, nie wiedziałem że mogę w ten sposób podłączyć takie połączenie na każdym routerze działa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 (edytowane) Zostaw włączone DHCP na linksys WAG120N na drugim wyłącz, rozsyłane broadcastowo pakiety się "kłócą" i stąd ta cała heca ;) Komputery będą pobierać adresy z Linksysa, TP Linkowi adres przypisz ręcznie np. z końcówką .254 (w tej samej podsieci) przy masce 255.255.255.0 Edytowane 22 Września 2011 przez M1siek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 teraz dużo lepiej, komputery "się widzą" wzajemnie, czyli w taki sposób mogę dowolny router ustawić tak? Myślałem że to musi być w opcjach routera, bo w linksysie jest możliwość w opcjach ustawienie 1 portu LAN jako WAN i w opcjach DHCP jest opcja przekaźnik. I jeszcze inne pytanie jak dodać do grupy roboczej win7 i XP? próbowałem ustawić grupe roboczą na XP i potem dołączyć win7 niby jest komunikat witamy w grupie X, ale gdy w eksploratorze wybiorę grupa domowa to chce tworzyć nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 WAN ustawiasz gdy masz wyjście poza sieć lokalną (głównie poza pule adresów lokalnych), w sumie takie ustawienia coś ala dla protokołów routingu, takie małe SOHO mają RIPa, ale tym się nie zajmuj. W sieci wystarczy jeden serwer DHCP (dla jakieś puli i danego VLANu) po prostu trzeba pamiętać że jedno DHCP a reszta wyłączona, pakiety z nagłówkami DHCP domyślnie są przesyłane wewnątrz jednej domeny rozgłoszeniowej (nie przechodzą poza bramę). Nie myl grupy roboczej z grupą domową, ustaw w Windows 7 grupę roboczą taką samą jak na XP czyli dokładnie w (prawy na mój komputer, właściwości, zaawansowane ustawienia systemu, nazwa i tutaj masz grupę roboczą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 wpisz w eksploratorze \\192.168.1.xxx\ kliknij enter i nie męcz się z tymi grupami. 192.168.1.xxx > adres ip komputera który chcesz przeglądać. Możesz też utworzyć skróty podając lokalizację \\192.168.1.xxx\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...