Skocz do zawartości
Adikss

zaniki internetu drugim routerze w sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Sieć w domu składa się z dwóch routerów:

1. linksys WAG120N który udostępnia przez skrętkę sieć routerowi drugiemu

2. tp link tl-wr543g.

Oba routery mają uruchomione dhcp przy czym router 1. adres startowy ma 192.168.1.101, natomiast tp link 192.168.2.100

Początkowo wszystko działało bez zarzutu ale teraz coraz częściej tp link ma zanik internetu nie wiem już z czym to jest związane, czasem pomoże reset routerów czasem nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kabel podłączyć chyba do gniazda WAN? cały czas tak jest, wszystko podłączone kablami.

Tp link nie pozwala na wpisanie adresu o początku 192.168.1.xxx

po wyłączeniu dhcp na tp linku internet wprawdzie jest na komputerze ale dekoder "N" i blueray nie mają dostępu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić to co wyżej napisałem, nie kombinuj. Adres 192.168.1.110 wpisz w konfigurację LAN (WAN zostaw na auto, nic nie ustawiaj). DHCP - OFF (Disable). Przewód wepnij w LAN1, LAN2, LAN3, LAN4 czy jak ono jest opisane... Do WAN nie wpinaj nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw włączone DHCP na linksys WAG120N na drugim wyłącz, rozsyłane broadcastowo pakiety się "kłócą" i stąd ta cała heca ;)

Komputery będą pobierać adresy z Linksysa, TP Linkowi adres przypisz ręcznie np. z końcówką .254 (w tej samej podsieci) przy masce 255.255.255.0

Edytowane przez M1siek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz dużo lepiej, komputery "się widzą" wzajemnie, czyli w taki sposób mogę dowolny router ustawić tak? Myślałem że to musi być w opcjach routera, bo w linksysie jest możliwość w opcjach ustawienie 1 portu LAN jako WAN i w opcjach DHCP jest opcja przekaźnik.

I jeszcze inne pytanie jak dodać do grupy roboczej win7 i XP? próbowałem ustawić grupe roboczą na XP i potem dołączyć win7 niby jest komunikat witamy w grupie X, ale gdy w eksploratorze wybiorę grupa domowa to chce tworzyć nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAN ustawiasz gdy masz wyjście poza sieć lokalną (głównie poza pule adresów lokalnych), w sumie takie ustawienia coś ala dla protokołów routingu, takie małe SOHO mają RIPa, ale tym się nie zajmuj.

W sieci wystarczy jeden serwer DHCP (dla jakieś puli i danego VLANu) po prostu trzeba pamiętać że jedno DHCP a reszta wyłączona, pakiety z nagłówkami DHCP domyślnie są przesyłane wewnątrz jednej domeny rozgłoszeniowej (nie przechodzą poza bramę). Nie myl grupy roboczej z grupą domową, ustaw w Windows 7 grupę roboczą taką samą jak na XP czyli dokładnie w (prawy na mój komputer, właściwości, zaawansowane ustawienia systemu, nazwa i tutaj masz grupę roboczą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi