Skocz do zawartości
Took

Tani, uzywany monitor

Rekomendowane odpowiedzi

// Edit: szukam nowego monitora do 300zł + proszę o zmianę tematu

Witam!

Mój budżet jednak to 300zł, szukam jakiegoś nowego monitora

Czego wymagam od monitora?

Przed komputerem głównie pracuję dużo czytając, dużo pisząc, programując, robiąc strony www. Spędzam przed komputerem średnio 4-6h dziennie, czasem zdarza się i 14h gdy jest do wykonania jakiś projekt.

Chcę żeby monitor był maksymalnie zdrowy dla oczu (jak na mój budżet), komfortowy, nie męczył wzroku.

Nie oglądam filmów, nie gram w gry, praktycznie tylko pracuję z tekstami do tego słucham muzyki (ale tutaj monitor nie ma większego znaczenia :D). Nie potrzebuje żadnych bajerów. Chciałbym mieć 19 cali.Z tego co na allegro wygrzebałem to:

http://allegro.pl/monitor-lg-flatron-lcd-w1946s-d-sub-16-7m-kolorow-i1821032681.html

http://allegro.pl/monitor-benq-g925hda-18-5-tani-kurier-najtaniej-i1825482667.html

http://allegro.pl/monitor-dell-e1709w-17-1440x900-36mc-gw-nowy-i1811732435.html

Nie orientuję się zbyt na ile te modele są dobre. Proszę o opinie i rady, inne propozycje mile widziane.

Edytowane przez Took

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyjrzałem się tym monitorom, wszystkie są dobre jak na wymagania które podałeś, ale ostatni odpada, ma 17 cali, a ty szukasz 18,5-19 po za tym wszystkie mają tylko wejście VGA, tylko takie złącze Cie interesuje?

najbliżej jest mi znany LG Flatron W1946S-BF, to bardzo dobry model do biura, pamiętam, że kiedyś ktoś zamawiał dla sekretarek kilka sztuk i zdaje się, że to był dokładnie ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie.

W tej klasie cenowej, z nowych monitorów nic ze złączem DVI nie znalazłem, dlatego wszystko z VGA jest. Z tym, że myślę że do moich celów to większego znaczenia nie ma. Filmy oglądam okazyjnie (raz na tydzień) i to zwykle w przeciętnej jakości, nigdy w HD.

Jednak tak jak pisałem, priorytet to praca przy monitorze czytanie artykułów, czytanie kodu, itp. Czasem muszę posiedzieć do późna.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

$ POWYSTAWOWY Samsung 971p PVA,PIVOT,HUB USB IGŁA (1816668782) - Aukcje internetowe Allegro

Choć to monitor powystawowy, nie wiadomo ile godzin już przepracował non stop, więc nie jestem przekonany co do niego, choć to podobno dobry model. Raczej wolałbym nówkę.

I jeszcze taki:

PROMOCJA! Monitor Samsung 18,5" LCD E1920N (1837647756) - Aukcje internetowe Allegro

Wszystko to dość podobne modele, dla mnie to prawie to samo, więc wklejam tutaj żeby ktoś pomógł mi wybrać najlepszy do moich potrzeb.

Tak więc, ten LG FLATRON W1946S to na razie faworyt.

Ew. cena może pójść max do 330, jeśli jest jakiś znacznie lepszy model niewiele droższy.

Edytowane przez Took

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi