Skocz do zawartości
Gość olek-maly

Laptop czy stacjonarny ba studia

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

wysyłam córkę na na studia i chciałem jej sprawić jakiś porządny komputer.

Po wizycie w sklepie mam jednak podstawowe pytanie... Stacjonarka czy laptop?

Czy dziś wciąż jest, aż tak duża różnica wydajności między nimi?

Pozdrawiam,

Olek Maly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego będzie używać komputera.PC mają zazwyczaj większą moc obliczeniową.

I nie kupuj w sklepie,lepiej samemu złożyć (jeśli mówimy o PC) ewentualnie zamówić u nich na wybranych przez forumowiczów podzespołach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I uprzedzając pytanie 'co kupić':

Unikać HP, Lenovo Ideapad, Fujitsu, niektórych MSI i Samsungów. Upatrzony laptop wziąć do rąk i sprawdzić jak pracują zawiasy, czy podczas otwierania/zamykania nie gnie się cała obudowa.

Warto brać Della(choć droższy) ze względu na dobry i bezproblemowy serwis. Pozostałe to 'średniaki'.

Jeżeli córka nie potrzebuje fest maszyny do grania, kupić odpowiadający jej sprzęt na platformie Intel z grafiką Intel. Takie laptopy najmniej się psują. Unikać nvidii/ati, chyba że mocna karta graficzna jest konieczna, za wszelką cenę unikać SiS i Via bo to kaszana o marnej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi