Skocz do zawartości
michalelo

Podkręcanie q8300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj podkręciłem procesor q8300 na 3.0ghz (400x7,5). Ponieważ było to moje pierwsze podkręcanie chcę się upewnić czy wszystko jest okej. procek kręcony na boxie, makymalna temperatura 71-73 stopnie, płyta główna maks 67 stopni, zasilacz 38 stopni. Testowałem OCCT 30min i wszystko w porządku, postaram się jak najszybciej po testować go około 4 godz żeby było pewnie. Bios najnowszy F7. Dołącze screeny słabej jakości ale wszystko widać, oceńcie czy wszystko okej. Napięciu chipsetu musiałem dość spore ustawić żeby był stabilny. Dodam jeszcze że w 3dmarku 06 przed podkręceniem miałem 13162 punktów a teraz mam 15360. Oceńcie te ustawienia:

post-179927-0-17528600-1318317638_thumb.jpg

post-179927-0-48677600-1318317656_thumb.jpg

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestuj go occt linpack przez godzinę, poza tym temperatury masz "na styk" przydało by się poprawić chłodzenie.

Przetestuje jeszcze dzisiaj. W biosie ustawiłem ostrzeżenie jesli procek będzie miał 70 stopni, włączyłem crysis 2 z patchem directx 11 grałem na ekstramalnym, ultra i żadne ostrzeżenie nie wyskoczyło, nic nie piszczało, więc włączyłem dirt 3 i gta 4 i też nie piszczało. Jeśli chodzi o temperatury mniej więcej takie same były przed podkręceniem +/- 2 stopnie. Trochę mnie to zdziwiło i myślałem że 3.0 z niego nie wyciagne, a jednak sie udało. Z chłodzeniem jest taka sprawa że trzeba kasę ładować (100zł jakieś lepsze od boxa z taśmą termo.). Jesli chodzi o temp procka to mnie zbytnio nie martwią producent podaje maks - 72 stopnie, a pewnie wytrzyma sporo więcej. chipset wytrzymuje podobno 100stopni ( http://ark.intel.com/products/chipsets/36521 ). Ja mam podaną temp płyty głównej więc nie wiem czego dokładnie ale płyta jest dość nowa i raczej ciężko ją spalić. Kondensatory na płycie mają chyba maks 105 stopni, te w sekcji zasilania pewnie więcej. W dodatku komp większość życia spędza w idle przy temp płyty 35maks, procka 40maks więc może nie skrócę jego życia. Po podkręceniu włączyłem c1e i eist. Troche mnie napięcie na mch core marwti musiałem dać 1.3v żeby było stabilnie ale jeśli temp nie skoczyły to CHYBA nic się nie stanie?, Czekam na opinie mojej wypowiedzi:) czekam na komentarze.... Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi