Skocz do zawartości
raminerez

problem ze startem komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuję porady

Otóż mam bardzo dziwną dla mnie sytuację. Od kilku dni zegar w windowsie zatrzymywał się. W pewnym momencie system się uaktualnił i komputer przeprowadził restart. Niestety w tym momencie przestał się włączać. Tzn po wciśnięciu przycisku zasilania zaczyna się uruchamiać ale po 1,5 - 2 sekund wyłącza się ekran jest czarny z głośniczka nie słychać żadnych dźwięków. Podejrzewałem że po prostu wyczerpała się bateria na płycie głównej więc ją wymieniłem. Niestety nic to nie dało objawy są nadal takie same. Zresetowałem więc BIOS niestety i to nie pomogło. Nie mam kompletnie pojęcia o co chodzi wcześniej komputer mimo owego zatrzymującego się zegara działał bez najmniejszych problemów.

Posiadam płytę główną ASUS M2N SLI DELUXE

Będę wdzięczny za wszelkie porady i spostrzeżenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź:

• na innym zasilaczu
  • z pojedynczą kością ram
  • z odłączonymi napędami

dwie ostatnie opcje wypróbowałem co do zasilacza jest nowy 450 Wat i w zupełności wystarczał do bezproblemowego działania zestawu. Nie bardzo również rozumiem co mogło z nim się stać w trakcie restartu komputera żeby jego winić za zaistniałą sytuację. Nie mniej dziękuje za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo również rozumiem co mogło z nim się stać w trakcie restartu

Mógł się zepsuć? Zasilacz może ulec uszkodzeniu nawet gdy komp jest tylko na czuwaniu.

Jakbyć podał pełną konfigurację komputera, nie zaszkodziłoby to, może nawet ułatwiło diagnozę a na pewno pozwoliłoby uniknąć dodatkowych pytań w stylu: co to za 450W, jaka k. graficzna itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógł się zepsuć? Zasilacz może ulec uszkodzeniu nawet gdy komp jest tylko na czuwaniu.

Jakbyć podał pełną konfigurację komputera, nie zaszkodziłoby to, może nawet ułatwiło diagnozę a na pewno pozwoliłoby uniknąć dodatkowych pytań w stylu: co to za 450W, jaka k. graficzna itd.

Karta graficzna HIS 4670

zasilacz model LPG 12-35E 3*SATA 550 Watt (mój błąd wcześniej źle podałem)

Procesor AMD duo 2 GHz (niestety nie pamiętam dokładnego modelu)

Pamięć 2 GB DDR2

Niestety komputera nie jestem w stanie uruchomić by podać dokładną konfigurację a choć może wstyd się przyznać nie pamiętam jej:) Ot po prostu do tej pory działał zaskakująco dobrze mimo że liczy sobie już sporo lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi