Skocz do zawartości
kenzo

Windows 2000Pro/XP HE/XP Pro - problemy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupilem niedawno plyte ECS L7S7A2, procka AMD Athlon XP 1.8+, karte GF3Ti-200 128MB i 256MB DDR (333MHz, Elixir). Zainstalowalem od razu Windows 2000 Pro, instalacja bezproblemowa, gierki śmigają, net działa bardzo ladnie. Mamy niestety z kumplem dzielone łącze (ICS u mnie) a kumpel posiada sieciowke ktora mozemy puscic jedynie na 10Mbps. Przed zmiana sprzetu, mielismy sieciowki LANowe ustawione na 10Mbps-HD (zadne inne ustawienie nie dzialalo). Tu sie zaczynaja schody... Jakakolwiek zmiana ustawień mojej drugiej sieciowki konczy sie natychmiastowym rebootem. Probowalem polozyc sieciowke, zmienic jej ustawienia i znow ja podniesc - reboot. Po reboocie nadal pracuje w trybie 100Mbps. Wiem, ze najlatwiej byloby wymienic sieciowke u kumpla, ale... Sprobowalem zmienic ustawienia sieciowki przez ktora mam net - reboot. Sieciowki sa na pewno sprawne. Nie zamierzalem zostac na 2000Pro, wiec zaraz po tym jak dostalem XP zabralem sie do instalacji. Niestety - ani XP HE ani XP Pro nie udalo mi sie zainstalowac. Dostaje blad KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, sprawdzilem na stronie MS i wyglada na to, ze to wina pamieci. Dodam, ze instalacja XP po wyjeciu obu sieciowek i karty muzycznej rowniez konczy sie niepowodzeniem. O co tu chodzi? Jak to mozliwe, ze 2000Pro smiga naprawde ladnie (z wyjatkiem problemu z sieciowkami) a XP nie chce sie nawet zainstalowac...? Czy to wina wadliwego sprzetu, czy tez moze moich ustawien w biosie (choc przy Failsafe defaults instalacja XP tez sie nie powiodla)?

Z gory thx za wszelkie sugestie.

PS Obecnie mam Win2000Pro + SP3 + stery producenta plyty + detonatory i gdy bawie sie ustawieniami sieciowek dostaje komunikat UNKNOWN_HARD_ERROR i informacje o tym, ze system nie potrafi znalezc pliku hotplug.dll - po kilku sek reboot.

PS2 Obie sieciowki na RTL8139c + nowe stery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L7S7A2 jest uczulona na instalacje windy jesli masz na jednej tasmie hdd i cdrom . Masz tak ? Przepnij na osobne kanaly, po instalacji XP'a wroc do poprzedniego stanu.Rowniez PO instalacji dopnij czytnik bo sieje zament.

Twoje pamieci sa na liscie ref. sis;a ?http://www.sis.com/ddr/ddr333.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojej kosci nie ma na stronie SiS`a ;/ Wymienie ja przy najblizszej okazji a tymczasem... wielkie THX za rade. Zastanawialem sie nad tasma od cd-romu, bo jest juz stara i jakas lewa... Instalowalem wiec XP raz majac dysk i cd-rom na jednej tasmie, a raz na osobnych. Po tym co napisales, postanowilem zupdate`owac 2000 Pro do XP Pro kopiujac instalke XP na dysk i odlaczajac calkowicie cd-rom. Dziala! :-) Sieciowki juz nie wariuja :-) THX :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi