Skocz do zawartości
raki

Doradźcie!!! PILNE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

No więc, przed chwilką przyszedł do mnie kumpel z ofertą Auchan i sie pyta czy sie znam na płytach głównych i ogólnie na sprzęcie... mówie że cos tam wiem! No to pokazuje mi że chce kupić Celerona 2.0 GHz, nakrzyczałem... ale nic ... twierdzi że nie ma wielkiej różnicy.. a i chce kupić w supermarkecie bo są PROMOCJE, PRZECENY...

Zestaw ktory chce kupić to:

cytuje " Komputer Quattro XC-2000 + monitor 17', procesor Celeron 2.0Ghz, pamięć 256 Mb PC 133, HDD 40 GB ATA 100, grafika Geforce 4 64 MB TV out, CDRW 48X dzwięk AC'97, 2 lata gwarancji.

cena: 2499,00 obnożone do 1899,00"

Proszę Was napiszcie co sądzicie o kupowaniu w supermarketach!!!

i jeszcze proszę o rade co można by żłożyć tak do ok 2200zł (włącznie z MONITOREM) OC nie wchodzi w gre!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawda jest taka że te kompy z marketów to jeden wielki syf. Jakkolwiek ładnie by nie wyglądał to bym sobie darował. Nie od dziś wiadomo że do takich komputerów ląduje wszystko co najgorsze. Pytanko : co za wspaniały 17" monitor ma ten komputer ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zabytek :!: pamięci sdr ? to jeszcze takie płyty robią :?: zabytek jak nic. i nie celeron tylko athlon 2000+. cena ta sama a wydajność niebo a ziemia.

grafa to na 100% 64 bitowy szajs. wydajność akurat do celerona - tragedia w wydaniu hipermarketowym.

płytę niech kupi np. FIC na nforce2 (jak znajdzie gdzieś) lub coś na KT333/KT400 lub ECS L7S7A2.

proc TYLKPO AMD ATHLON.

pamięć dowolna DDR 333, kręcić nie będzie to i tak za szybka pamięć, chyba że barton na FSB 166/333.

dysk : nie caviar, teraz niech kupi maxtora z 3 letnią gwarancją. wdc są głośne a barracudy tylko rok gwarancji.

grafa : mx440 DDR 128 bitowy lub GF FX 5200, radeon 9000 lub 9100.

RW liteon 48x, tani i dobry jednocześnie.

monitor proponuję philipsa 107 p4 (1920x1440, ok 1000zł) lub tańszy 107 t4 (1280x1024) lub 107 b4 (1600x1200). najlepsze kolory, LG wymiękają.

no i zasilacz niech weźmie jakiś w miarę dobry bo zaraz zaczną się zwisy, restarty itp. wystarczy poczytaćforum żeby przekonać się jak ważny jest zasilacz. żadnych codegenów i megabajtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że żadnych codegenów i megabajtów,... ale jest problem, bo zamawianie z netu odpada :-( On chce kupić wszystko w jednym sklepie!!! A lepsze zasiłki kosztują :-(

LUDZIE PISZCIE!!! bo moje słowa nie wystarczą żeby go przekonać :-( a nie chce żeby wyrzucił 2000zł!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh właśnie dojrzałem w tej ofercie przecienioną nagrywarkę SAMSUNGa 48-16-48 z 299 na 199

Ładnie ludzi robią w ciach!a!! przecież to nie jest żadna przecena... poprostu ceny tak spadły... LiteOn 52-24-52 kosztuje 205 zł :-) ( W SKLEPIE A NIE W HIERSZAJSIE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże nie kupuj w supermarkecie !!! A poza tym nie tylko w hiperszajsach ludzi w ciula robią praktycznie w każdym gorszym sklepie ogłoszenie komputery za 1499 zł!!!! z monitem !!! a ludzie którzy sie na kompach nie znają to kupują ! powiedz kumplowi niech zobaczy jakie monity i obudowy (niektóre) są zżółciałe ze starości !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytuje " Komputer Quattro XC-2000 + monitor 17', procesor Celeron 2.0Ghz, pamięć 256 Mb PC 133, HDD 40 GB ATA 100, grafika Geforce 4 64 MB TV out, CDRW 48X dzwięk AC'97, 2 lata gwarancji. 

cena: 2499,00 obnożone do 1899,00" 

Przecież te parametry nic nie mówią, same etykietki :) nie mówiąc o tych pamięciach, a płytkę to pewnie robiła firma DIT (ZIT :lol: ) w takim czerwonym pudle :lol:

Jednym słowem daleko od tego sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyliczyłem mu zestawik:

AXP 2000+

nforce2 (epox, soltek... zobaczymy)

2x 256 MB 333

Radeon 9100 (128bit)

Monitor jakis hunday 17' (najtańszy)

Lite On 52-24-52

Baracuda albo Maxtor 80GB

cooler np. Falcon Rock II

i pytanko czy dostane obudowe z wmiare dobrym zasilaczem za ok 200zł???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i skończyło się na tym:

Athlon XP 2500+ => 430

2x 256MB DDR 333 => 310

ATI Radeon 9200 => 310

Caviar 8MB 80GB => 410

Soltek FRN2-L => 380

Obudowa TRACER => 140

CDRW LITEON 52/24/52 => 200

Spire Falcon Rock II => 59 (niestety nie ma w bydzi... trzeba zamówić w siriusie)

MYSZ+KLAWIATURA+FDD =>75

RAZEM ==> 2314 ale sprzedadzą za 2280 :-)

I co o tym myślicie???

ACha i jeszcze jedno, jak Wam sie sprawują ATI w połączeniu z nforce2???

UPDATE: a co sądziecie o monitorze SONY Multiscan 15f (na TRINITRONIE) za 240 używany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...