Morys0856 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam serdecznie. Problem zaczął się gdy chciałem podłączyć laptopa do projektora. W ogóle nie wykrywał projektora, a wcześniej nie było z nim problemu. Postanowiłem zaktualizować sterowniki do karty graficznej. Przy instalacji sterowników ekran potrafił zrobić się czarny i nie chciał się włączyć nawet po paru godzinach, chociaż nie zawsze, gdy robiłem coś w międzyczasie (np: otwierałem i zamykałem w kółko jakiś folder) to problem nie występował i sterowniki się instalowały. Dodam, że wyłączanie ekranu w ramach oszczędności baterii miałem wyłączone. Gdy już zainstalowałem sterowniki na ekranie powitalnym Windows wyskakiwały artefakty: a po chwili pojawiał się Blue Screen: Nie pomagało przeinstalowanie sterowników. Instalowałem różne wersje sterowników z różnych stron (ze strony intela, ze strony della, nawet za pomocą programu DriverMax). Zawsze wyskakiwał ten problem. Karta graficzna to Intel GMA 965 Windows Vista Business 32-bit Komputer działa przy użyciu standardowych sterowników Windows jednak dalej nie wykrywa projektora. Proszę o jakieś porady. Czy da się coś zrobić żeby te sterowniki działały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Postaw świeży system (niekoniecznie viste) i zobacz czy jest tak samo. Na ekranie laptopa również pojawiają się artefakty? Jak sie zachowuje komputer po odpaleniu jakiejś gry 3d (jakiegoś 3dmarka odpal w max rozdzielczości z wysokimi detalami). Grafiki intela mało kiedy się psują, chociaż i to się zdarza (często np w HP550 - ale hp to zawsze odwali jakąś kichę). Może się okazać że grafika jest padnięta. Moze to być na 2 sposoby: -niekontakt na łączu BGA między ukąłdem a płytą główną (wtedy usterka ustąpi po reballingu) -uszkodzenie układu (niekontakt między jego rdzeniem a obudową) Prawdopodobnie usterka ustąpi po reballingu, ale lepiej byłoby wymienić układ na inny, nawet z wylutu, akurat nie są drogie. Pewnie masz tam chip LE82GM965 więc w przypadku naprawy w 250-300zł powinieneś się zmieścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morys0856 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Użyłem Debuggera Windows żeby zobaczyć co powoduje bluescreena. Wykazało, że był to plik igdkmd32.sys Był to plik od sterowników grafiki o nazwie foldera R179778. Usunąłem cały ten folder i ściągnąłem nowe sterowniki z numerem R199644. BlueScreen juz się nie pojawił ale pojawiły się jeszcze większe artefakty. W trybie awaryjnym komputer znów odpala się normalnie. Po usunięciu sterowników Windows odpala się normalnie. Co do postawienia systemu od nowa to niestety odpada gdyż nie będę miał potem jak zainstalować tej Visty bo klucz na naklejce mi się zdarł. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Morys0856 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Klucz systemu zczytasz programem keyfinder2, do znalezienia w sieci. Zapisz go sobie na czymś i potem normalnie podaj przy instalacji systemu. Nie żebym był pesymistą, ale wygląda to raczej na problem sprzętowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morys0856 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dzięki za program, postawię od nowa system i zobaczymy. Jednak też coraz bardziej jestem przekonany, że to problem sprzętowy, więc będzie trzeba poszukać jakiegoś dobrego serwisu w Warszawie, bo laptop już jest po gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morys0856 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Po zrobieniu formata i postawieniu systemu od nowa problem nie zniknął, więc niestety wygląda to na uszkodzenie sprzętu czyli bankowo laptop idzie do serwisu... Dzięki wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...