Skocz do zawartości
halibutan

Acer 7750G wyłącza się. Bios?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono forumowiczów.

Całe wakacje zbierałem na laptopa i kwintesencją tej mojej ciężkiej pracy miał być laptop Acer 7750G (i5-2430m, ati R 6850 i 4 giba ramu.)

Niestety już przy pierwszym włączeniu (stał jeszcze na linuxie) tak jakby padło zasilanie i się wyłączył, a potem znowu włączył. Zbagatelizowałem. Postawiłem Win7 i problem pojawiał się sporadycznie w nieregularnych odstępach czasowych, czy to na baterii czy bez (z zasilaniem sieciowym czy też nie). Padał chociaż temperatury nie były zbyt wysokie ( sprawdzałem na SpeedFanie ). Po tygodniu męki zdecydowałem oddać go na gwarancję do producenta. Niestety musiałem czekać 1.5 miesiąca na jego powrót (laptop był wysyłany do serwisu w czechach, ale nie obyło sie bez straszenia rzecznikiem SK) Po powrocie problem ten sam, chociaż jakoś rzadziej. Z serwisu dostałem informację: "W Pana notebooku został wymieniony dysk twardy jak i płyta główna, niestety

oczekujemy jeszcze na procesor."

Na własną rękę próbowałem aktualizować bios, szukałem nawet czegoś do zmodowania (bo nie można tam nic ustawić, a tak podwyższyłbym max. temperature przy wymuszonym wyłączeniu). Reinstalacja oczywiście nie pomogła, dałem 2500 zł a czuje się niezwykle oszukany. Do serwisu nie chce za bardzo oddawać bo znowu czekać dwa miesiące na komputer to dla mnie za duże poświęcenie.

Ma ktoś jakąś pomocną radę, plik, link? Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem już do tego, że to układ chłodzenia.

jestem w stanie stwierdzić że przy mniejszym obciążeniu komputera jeden z wentylatorów widocznych ze spodu się nie uruchamia, potem komp się wyłącza. Jak włącze jakąś gierke to komp chodzi ile bym chciał...

Jak to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi