Skocz do zawartości
tomekaa

Chłodnica??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

co sądzicie o tej.

nagrzewnica od forda 13x25, srednica wewnetrzna 12

Z takiej samej robilem swoja chlodniczke mala. Druga polowke ma sir Afeen :) Byla nawet niezla, ale wole cos na miedzianych rurkach zanim przystapie do realizacji planu WC in my house :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam nagrzewnicę od Fiata 125p. Ja swoją dodatkowo przerobiłem - zamiast zaworka znajomy hydraulik wlutował mi poprostu kawałek miedzianej rurki :) . Kosztowało mnie to 2 piwa :D . Polecam taką przeróbkę, bo eliminuje możliwość przecieku na zaworku i zmniejsza opór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zauwazyliscie 2 zasadnicze wady takiej nagrzewnicy:

1. Jeden ciag rurek - nie dosc, ze rurki a nie plaskowniki to sa one polaczone jako jeden kanal, a nie rownolegle > wieksze opory

2. Bardzo geste finy - wbrew pozorom geste finy nie oznaczaja super wydajnosci. Przez taka konstrukcje trudniej jest przepchac powietrze do chlodzenia (wieksze napiecie > wiekszy halas) i w dodatku powietrze moze swiszczec na wlocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak nie, dałem za nią 15+20 kolanka i kuuupe roboty, bo sam ją wytargałem ze Sierry w 30 stopniowym upale, a przy uszczelnianiu kolanek to myślałem że rozum strace, teraz jest cacy, bo wpadłem na genialny pomysł! :D

Poza tym kobieta powiedziała, że mam nie sprzedawać, bo znowu jej bede marudził jak bede sie bawił z nową! ;-)

Dzięki za zdjęcia, i jak wam się podoba ten patent, to są kolanka do instalacji CO z miedzi na rurki 16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu nie masz racji Lukas, bo rurki są ułożone równolegle, a powietrze nie świszczy!!!

Wiem, że na tym badziewnym zdjęciu tego nie widać, ale finy nie są AŻ tak gęste, poprostu są bardzo cieńkie i pofalowane!

Powietrze nie świszy!

Jak dla mnie wypas, mogłaby byc tylko miedziana, ale to szczegół ;-)

Poza tym to michał (ten od tego WC w skrzynce z blachy ;-) ) też ma taką nagrzewnice i pewnie może potwietrdzić jej klase! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi