REMUR Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam Jakiś czas temu wymieniłem dysk z TOSHIBA MK4025GAS na WD1600BEVE-00UYT0,z płyty recovery przywróciłem system.Do dyspozycji miałem dysk wielkości 128GB,resztę podzieliłem z poziomu systemu.To samo jest przy instalacji czystego XP z SP2. Jak widać dysk jest prawie pełny lecz po wyjściu ze stanu wstrzymania mam to po utworzeniu z niej partycji jest ona dostępna aż do ponownego restartu, po restarcie wywala komunikat "I:\nie jest dostępny.Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny" Aktualizacja biosu nie pomogła,jest on na tyle ubogi że widać w nim tylko symbol dysku.Dysk zamontowany jako zewnętrzny jest widoczny jako 149GB w tymże komputerze.Instalacja systemu na innym PC przebiegła bez problemowo,po zainstalowaniu dysku w laptopie widać 128GB. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić,liczę na waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 po pierwsze zaktualizuj BIOS notebooka - zapewne jest jakiś stary. Sprawdź w danych releas-u czy ma obsługę dysków powyżej 128GB, bo właśnie na tym poziomie była jedna z biosowych barier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REMUR Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jak wcześniej napisałem zaktualizowałem BIOS z V1.8 do V3.0, najnowszy do tego modelu. Sprawdź w danych releas-utermin dla mnie nie znany, mógłbyś dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Powiedziałem slangowo.Wraz z bios-em producent dystrybuuje plik w którym opisuje dokonane zmiany. Poszukaj informacji o obsłudze większych dysków, druga sprawa - jaką datę ma ten najnowszy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REMUR Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Data ostatniej modyfikacji 06/11/09. Ja w tych plikach nic nie widzę, może komuś się uda.Uwaga!!! podwójnie spakowany BIOS Edytowane 3 Stycznia 2012 przez REMUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...