Bizkop Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Witam! Próbowałem już wiele konfiguracji w biosie, ale za każdym razem kończyło się to niepowodzeniem tak więc chciałbym zaczerpnąć trochę pomocy od doświadczonych overclockerów :) Konfiguracja: Athlon II X2 240 Gigabyte MA770T-UD3P 2x 2GB Goodram 1333mhz Radeon 4670 Otóż chciałbym osiągnać 3,5 GHz na tym procku. Próbuje zrobić to szyną, ustawiając ja na 250 tylko problem polega na tym że komputer wydaje jeden ciągły bip i resetuje ustawienia do ostatnich. Przeczytałem, że jest to błąd pamięci jednak pamięci po podniesieniu samego mnożnika chodzą spokojnie na 1333MHz. Próbowałem po podniesieniu szyny ustawiać całą reszte na sztywno, czego wynikiem była ta sama reakcja komputera. Jeżeli chodzi o mnożnik maksymalny jest 14x czyli jest zablokowany :( Czy ktoś może ma pojęcie jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki za pomoc :) Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Bizkop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Bazowa wartość szyny HTT to 200MHz. Dlaczego zaczynasz jej zwiększanie od razu z grubej rury? Zwiększaj je stopniowo oraz ustaw pamięć na np.: 533MHz (1066MHz w trybie DDR - tu zależy od BIOSu, jak podaje prędkość pamięci). Gdy dojdziesz do kresu stabilności bez zmiany Vcore, wówczas zajmij się pamięciami (timingami oraz prędkością). Na samym końcu zajmij się dopiero ew. zmianą napięć na poszczególnych komponentach. P.s. Przy OC zawsze bierz pod uwagę to, że mogłeś mieć pecha i np.: procek nie nadaje się do większego OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Mam z tym problem, poprzedni właściciel mojego procka miał na nim stabilne 3625mhz, ja bym chciał mieć 3400, nie wiadomo czemu komputer jest niestabilny. Możecie mi podać odpowiednie timingi dla pamięci 2*4gb goodram drr3 1333mhz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Zwiększ napięcie procka, timingi standardowo 9-9-9-24. Poluzuj je na początek. Poźniej zmniejszaj napięcie do jak najmniejszego przy którym jest stabilny Edytowane 8 Stycznia 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Pilnuję aby htt było lekko poniżej 2000mhz, nb 2000mhz, timingi tak jak podałeś, mnożnik 5,33, mnożnik procka 14,5 i niestabilny. Nie pokazuje się startowy ekrna tylko wywala że na tych ustawieniach komputer nie dał rady wstać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jakie napięcia? mem, nb, cpu? I podstawowe pytanie, poradnik na portalu przeczytany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jakie masz napiecie na procku i na ram ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizkop Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Już sobie poradziłem. Poszło na 3,5 GHz a pamieci na 1333 MHz. Ustawiłem wszystko na sztywno począwszy od magistrali po napięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jak to zrobiłeś ? Ja mam napięcie procka 1,4 NB 1,200. Dzielnik 5,33 fsb 235 i nie wstaje. Timingi standardowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Mnożnik NB, HT-link ? Te 5,33 to dzielnik/mnożnik pamięci? Timingi ustawiłeś na sztywno z palucha? Przy niższym mnożniku cpu wstaje przy HTT 235MHz? Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Mnożnika nie zmniejszałem, zaraz spróbuję. Jeżeli nie osiągnę stabilnych 3200 to kicha straszna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Sam jesteś kicha, nie potrafisz po ludzku odpowiedzieć na 4 zadane pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zmniejszenie mnożnika też nic nie daje. Moja płta lub pamięci to padaki. Wróciłem na standardowe ustawienia. Mnożnik NB, HT-link ? Te 5,33 to dzielnik/mnożnik pamięci? Timingi ustawiłeś na sztywno z palucha? Przy niższym mnożniku cpu wstaje przy HTT 235MHz? Htt ustawione w biosie na 1,6ghz, nb też, po podniesieniu fsb wychodzi 2000mhz 5,33 tak mnożnik pamięci, zmniejszone z 6,66 timingi ustawione na sztywo i co ? Komputer wogóle nie wstaje, płyta główna restartuje ustawienia. Jeżeli jest na auto (ustawia wartości niższe niż standardowe, zamiast 9t dobiera 8 a 33 dobiera 27) komputer wstaje Niższy mnożnik nic nie dał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 TRFC? Jeżeli nie osiągnę stabilnych 3200 to kicha strasznaProcesor ma mnożnik x14,5. Przy HTT 235MHz daje to taktowanie cpu 3400MHz. Napięcie na pamięci daj 1,6V, na cpu 1,4V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...