Skocz do zawartości
Nico

Problem z monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam monitor Hyundai Image Quest F790D 17" i od jakiegos czasu mam z nim pewien problem, nie wiem dokladnie jak to wytlumaczyc, ale tak jakby pod kazda kreska, linia widoczna na monitorze widac jakby cien, probowalem juz wszystkiego, rozne karty graficzne, rozne plyty glowne itp i nie mam pojecia czego moze to byc wina. W tej chwili mam karte graficzna Leadteak Winfast GF2 Ti 64 MB DDR.

Zauwazylem jednak ze nie ma tego zjawiska swiezo po instalacji systemu, czyli jak nie sa wgrane sterowniki do karty graficznej, a takze na starych kartach bez akceleratora (np. S3Trio), dzieje sie tak dopiero po wgraniu sterownikow do grafy.

Moze wiecie czego to moze byc wina? Czy moze odrazu leciec z monitorkiem do serwisu, bo mam jeszcze gwarancje?

Ps: szukalem i nic na ten temat nie znalazlem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może teraz palne głupotę ale czy przypadkiem nie musisz go rozmagnetyzować :?

nie jest to glupie ale robilem juz chyba z milion razy wiec odpada

hmm no to więc to serwisu go

p.s. masz go jeszcze na gwarancji??? jak tak to go wymień bo to może być poprostu wadliwy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie trzeba czasem ustawić Moire w monitorze. Może przy wyższym odświeżaniu powstają jakieś błędy.

Pozdr.

:? co to jest "Moire" :?

a co do odswiezania pracuje teraz w 1280x1024 i 75Hz, a sprawdzalem praktyczne we wszystkich rozdzialkach i czestotliwosciach odswiezania jest to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienie świadczą o odbiciach sygnału. Na świeżym syfie ich nie ma bo wtedy masz 640x480, a to są małe częstotliwości. Stawiam na kabel sygnałowy. Zobacz czy nie jest gdzieś powyginany lub uszkodzony mechanicznie. Zepsuty kabel może powodować takie odbicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienie świadczą o odbiciach sygnału. Na świeżym syfie ich nie ma bo wtedy masz 640x480, a to są małe częstotliwości. Stawiam na kabel sygnałowy. Zobacz czy nie jest gdzieś powyginany lub uszkodzony mechanicznie. Zepsuty kabel może powodować takie odbicia.

Ok wszystko gra tylko niestety jest on na stale wmontowany w monitor, a uszkodzen zewnetrznych nie widac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi, czy za takie odbicia moze byc odpowiedzialne na przyklad to, ze kabel od monitora lezy razem w stercie kabli z kablami od glosnikow, internrtu itp? Moze jakies zaklocenia sygnalu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...