Hrr Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam, przyszło mi kupić laptopa który ma służyć jako bazowy komputer towarzyszący w podróżach. Nie oznacza to że będę z nim biegał po górach, rzecz polega na tym ze często wyjeżdżam na ok 3-6 miesiące i muszę mieć komputer który mogę zabrać ze sobą. Potrzebuję czegoś o wymiarach matrycy 15,6 w cenie do 2400zł. To niestety za mało na i7... Laptop taki służy mi do kontaktu ze światem, oraz obróbki zdjęć ( tu niejako z konieczności bo gdy tylko mogę robię to na stacjonarnym ). Sporadycznie w coś pogram, ale nie jest to priorytet. Przeglądając oferty najbardziej zaciekawiły mnie 2 modele ( zupełnie przypadkiem oba od Acera ) : LAP 1 na Intelu Lap 2 na AMD Pierwszy pasuje mi ze względu na wydajny procesor, wystarczającą ilość Ramu jak i przestrzeni dyskowej, fajnym dodatkiem jest niegłupia karta graficzna a potężną zaletą jest matowa matryca. Minusem jest brak windowsa. Oceniony pozytywnie w teście PurePC Drugi natomiast zaciekawił mnie obecnością 8gb Ramu, 750Gb dysku i windą w tej samej cenie co poprzednik. Napędzany jest Llano od Amd co do którego mam pewne wątpliwości, i5 od intela zdaje się być tu wydajniejszą opcją. Dużym minusem jest odblaskowa matryca. Jak sądzicie który z nich wybrać ? Może macie propozycje innych konfiguracji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Pytanie po co Ci ten uber procesor? Ta obróbka zdjęć to w jakim zakresie? Coś profesjonalnego czy skalowanie słitasnych foteczek na fejsbuczka itp? Dell - 3 lata "biznesowej" gw, porządne wykonanie, aluminiowa obudowa i matowe wykończenie, matryca także matowa, komplet świetnie rozlokowanych złącz i APU, które od początku było zacne, a teraz ma niezłego kopa z nowymi sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Chodź brzmi to głupio to na przyszłość, wszystko idzie do przodu i żąda coraz większych zasobów a ten lap zostanie u mnie na długo. Jak na teraz bankowo czego bym nie wziął będzie działać OK. Z tym i7 lekko przesadziłem, ale chciałbym aby usiadło tam coś możliwie mocnego bo lubię jak mi się fotki na fejsa zmniejszają szybko. Dell wygląda ok i napewno go rozpatrzę chodź cenowo z nim różnie. Minusem jest klawiatura, kłuje brak numerycznej. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Czego nie weźmiesz to a) gry za 2 lata go powalą i b) programy będą dalej sprawnie śmigać lub nie będą, ale bez znaczenia czy to i3 czy i7 (bo np wszystko będzie robione na GPU :P ). To akurat był tylko żart, ale jeśli naprawdę te zastosowania graficzne to tylko skalowanie zdjęć i ich ewentualna obróbka to znowu nie ma sensu brać lepszego CPU. A GPU tutaj jest bdb. Cenowo jest 2390-2500, więc jaki problem? W 15 rzadko kiedy jest numeryczna, jeśli potrzebna to na allegro za kilka zł dostępna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2012 W 15 rzadko kiedy jest numeryczna,Bzdura, chyba że chciałeś napisać, że w 15 rzadko kiedy NIE MA numerycznej - akurat Vostro i XPS są niechlubnymi przykładami. Matowa matryca, windows, mocna grafika, ale proc i3 - http://www.x-kom.pl/p/73857-notebook-laptop-15,6-asus-x53sv-so1009v-i3-2330m-4gb-500-dvd-rw-7hp64.html Mocniejszy proc i5, ale błysk matryca i brak windy - http://www.x-kom.pl/p/72807-notebook-laptop-15,6-asus-x53sv-sx759-i5-2430m-4gb-500-dvd-rw.html , z winem - www.x-kom.pl/p/72805-notebook-laptop-15,6-asus-x53sv-sx759v-i5-2430m-4gb-500-dvd-rw-7hp64.html i3, matowa matryca, windows, grafa integra, bardzo wytrzymała buda - http://www.x-kom.pl/p/72880-notebook-laptop-15,6-hp-probook-4530s-i3-2330m-4gb-320-dvd-rw-7hp64.html procek A6, matryca błysk, windows - http://www.x-kom.pl/p/72823-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z575am-a6-3400m-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html i5, błysk, windows - http://www.x-kom.pl/p/73590-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z570at-i5-2430m-4gb-750-dvd-rw-7hp64-czarny.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2012 Dzięki za zainteresowanie tematem. Prolog gry rozkładają te laptopy i dziś, napisałem ze nie jest to priorytetem bo gram rzadko i nie są to wymagające pozycje. Mogło by Dioablo 3 odpalić, ale i bez niego wyżyję. Na procesorze mi zależy bo wielokrotnie nie mam czasu aby czekać aż wywoływaczka czy Hugin skończą co mają do zrobienia i w tym samym czasie muszę coś pisać, korzystać z internetu czy już wrzucać te fotki na fejsa co by znajomi się nie niecierpliwili. Jako alternatywa do tego Acera z i5 z linku pierwszego posta widzę teraz jeszcze Samsunga NP300E5A. Jest trochę solidniej zbudowany i oferują go w wielu opcjach. z i5 i dyskiem 640 stoi równe 2400 a z i3 i twardym 500 jest za 2100. Oba z win 7 w pakiecie. Matryca matowa. QrVicH Samsung z pierwszego linka to również ciekawa opcja ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2012 Bzdura, chyba że chciałeś napisać, że w 15 rzadko kiedy NIE MA numerycznej - akurat Vostro i XPS są niechlubnymi przykładami. Dziękuje, postoje. W każdym ze znanych mi przypadków: rozwalony jest układ; klawisze są mniejsze; nie ma ramki i w efekcie siedząc na wprost, piszę mając obie ręce przesunięte w lewo. Mając do wyboru inne z numeryczną lub wyżej wymienione z numeryczną na usb za 5 zł wybór dla mnie jest prosty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...