mikajlo Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam, piszę właśnie pracę na temat sieci komputerowych i mój nauczyciel przyczepił się do takiego stwierdzenia: -umożliwiać przesył danych z prędkością 100Mb/s w obrębie sieci lokalnej oraz Okablowanie pionowe będzie wykonane w technologii 1000BASE-T pozwalającej na transmisję danych w pełnym dupleksie z przepustowością 1000 Mb/s z wykorzystaniem medium miedzianego. Natomiast okablowanie poziome działać będzie w standardzie 100Base-TX (100 Mb/s). Dodatkowo zostawił do tego komentarz: Jaka jest różnica między prędkośćią nominalną a przepustowością ? Który parametr ma faktycznie być zapewniony ? Zaznaczam, że są pojecia różne i nie można stosować ich zamiennie. ------ Może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie jaka jest róznica między prędkośćią nominalną a przepustowością? Jak miałbym to poprawić w tej pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Może tak - nominalna to jest prędkość rzeczywista - osiągalna w czasie pracy(czyli max. przepustowość minus odrzucone ramki, błędy transmisji, narzut transmisji pakietów itp)... Np. mi na 100mbit nie udało się uzyskać więcej niż 10MB/sek (mimo iż przepustowść max. = 128kB*100=12,8MB)... Edytowane 9 Lutego 2012 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...