Animaes Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Witam, Dokupiłem kość 1GB DDR 400MHz i dołożyłem do moich wcześniejszych 2x 512MB 400MHz. BIOS pokazuje, że ramy pracują z częstotliwością 333Mhz. Jak to możliwe? Sprzedawca wcisnął mi wolniejsze ramy niż było napisane na aukcji? Poza tym, mam wrażenie, że zamiast polepszyć płynność działania systemu, pogorszyła się ona. Nawet gdy odpalam słabszą gierkę, która wcześniej śmigała na high, teraz mój CPU jest w 100% wykorzystywany. Edytowane 2 Marca 2012 przez Animaes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Może trochę więcej informacji? Np jaką masz płytę główną i jakie masz dokładnie wszystkie pamięci. Nie jesteśmy wróżkami. Z resztą to co się stało jest proste do wyjaśnienia nawet bez tego. Po pierwsze najprawdopodobniej "straciłeś" tryb dual DDR, który miałeś wcześniej, bo masz nieparzystą ilość kości. Po drugie płyta może w ogóle nie obsługiwać takiej ilości kości (ma znacznie czy są jedno, czy dwustronne) z szybkością 400MHz. W najlepszym przypadku wystarczy przestawić z powrotem w BIOSIe prędkość na 400MHz i patrzeć czy jest stabilnie. W najgorszym nic z tym nie zrobisz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animaes Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) GA-K8NF-9 PC3200 2x512MB kingstone I dołożyłem 1GB PC3200 Samsunga. Tak, miałem wcześniej dual channel, teraz już jest single channel. Myslałem, że lepiej mieć 2GB single channel niż 1GB w dualu. Myliłem się? PS W biosie nie mam mozliwości zwiększenia taktowania ramu Edytowane 2 Marca 2012 przez Animaes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 W dniu 2.03.2012 o 12:26, Animaes napisał(a): GA-K8NF-9 PS W biosie nie mam mozliwości zwiększenia taktowania ramu Nie wierzę, sprawdź w instrukcji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animaes Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Znalazłem, podniosłem taktowanie. Mimo tego uważam zakup za nieudany, ponieważ dołożenie +100% RAMu nie przyniosło nawet najmniejszego odczuwanego przeze mnie zwiększenia wydajności. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...