Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu jestem użytkownikiem myszki firmy Logitech model G500 i od samego początku korzystałem z niej przy użyciu podkładki materiałowej firmy Steelseries model QcK mini. Wszystko było w porządku do czasu, kiedy to niedawno myszka przestała prawidłowo funkcjonować. Przy szybkich ruchach zwalnia, niemalże się zatrzymuje i po chwili przy wolniejszym ruchu zaczyna znowu prawidłowo działać - chyba, że znów wykonam szybki ruch. Poczytałem trochę na necie o myszce i się okazało, że teoretycznie na szmaciaku w ogóle nie powinna prawidłowo działać... Aktualnie faktycznie w ogóle nie działa na szmaciaku, zero ruchu. Kiedyś nawet jak po spodniach nią jeździłem czy jakimś innym materiale to nie było większego problemu, oczywiście o precyzji ruchu nie było mowy, ale sam ruch był. Teraz jedynie na blacie biurka działa, ale i tak często zwalnia przy szybszym ruchu.

Korzystam z Windows 7 HE 64 PL - sterowniki setpoint i graficzny z nVidii nie zmieniane. Jak będzie potrzeba mogę wrzucić video z pracy kursora.

Pytanie: awaria mechaniczna myszki czy z jakiegoś powodu pozostaje mi przerzucenie się na plastykowe podkładki, chociaż na razie nie sprawdzałem czy na nich będzie dobrze pracować?

Edit: Robiłem reinstall systemu, powtórka z rozrywki.

Edytowane przez JohnMarkII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosłownie wczoraj przesiadłem się z gamepada QcK na HD4 i czuję się jakbym zmienił myszkę. Na szmaciaku g500 zdecydowanie nie była płynna (dało się odczuć szarpanie ruchów), a teraz jest miód i malina. Jeśli możesz sprawdź na innej podkładce. Chociaż te zwalnianie na biurku nieco niepokoi...

Edytowane przez introvert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odświeżam starty temat, ponieważ problem się ponowił, co najlepsze znowu myszka Logitecha, tym razem model G7

To już bodajże 3 myszka Logitecha, która w ten sposób zaczyna mi się zachowywać.

Korzystałem z niej standardowo na QCK mini, wszystko elegancko chodziło, płynnie, żadnych szarpnięć, zwolnień czy w ogóle braku reakcji na poruszenie myszką. Wczoraj natomiast zaczęła się podejrzanie zachowywać; mianowicie tak jak w pierwszym poście tego tematu. Przy ruchach myszki kursor po prostu zwalnia, aż do zatrzymania się po czym przy zwolnionym ruchu myszki coś tam się porusza. Wziąłem podkładkę od żony, Razer Goliathus no i nagle wszystko zaczyna działać normalnie, wraca płynność - no ogólnie myszka działa jakby była w stu procentach sprawna. Dzisiaj włączam komputra i co? Chwilę pograłem i nagle zaczyna się dziać to samo co na QcK, aż nagle przestaje w ogóle reagować na jakikolwiek ruch. Przyciski myszki, kółko działają prawidłowo. Ściągam podkładkę wykonuję ruchy myszką po blacie i nagle znowu wszystko zaczyna działać tak jak powinno. Myszka od spodu czysta, szkiełko przed samym sensorem tak samo. Szlag mnie już trafia, ktoś ma jakiś pomysł? Zaznaczam, że myszka działa (w sensie nie działa) tak samo podczas podłączenia kablem USB jak i przy pracy bezprzewodowej. Wcześniejsze myszki kabelkowe zachowywały się tak samo. G7 użytkuję bodajże od grudnia zeszłego roku.

sterowniki najnowsze

Wszelkie akceleracje (przyciąganie kątowe) są wyłączone - w panelu sterowania jak i w oprogramowaniu Logitech Gaming Software.

Edit: Fantazja. Poszedłem szukać poprzedniej myszki, pierwszej G5 i jak w końcu znalazłem to po powrocie do biurka, pozostawiona na podkładce Razer Goliathus, G7 nagle zaczęła reagować na ruch, ale mimo wszystko zaczyna zwalniać i zatrzymywać się przy szybkich ruchach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmuchać laser, bardzo dokładnie.

Wyprać podkładke.

Zmienic polling na USB do 500Hz

Zmienic port USB.

Przedmuchać laser, tzn., wewnątrz obudowy (rozkręcić myszkę?)?

Podkładki wyprane, obie. Częstotliwości sprawdzałem od 125Hz do 1000Hz - bez różnicy. Zmienię jeszcze port USB.

Edit: Port USB zmieniony - brak efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie rozkręcaj.

W takim razie z zewnątrz jest zupełnie wyczyszczona, tak samo czyszczone były poprzednie modele, abstrahując od tego, że sprzętu nie brudzę, nie tłuszczę, aczkolwiek wiadomo, że kurz i tak jest w powietrzu, w każdym razie myszka jedna jak i druga były i są czyste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi