Skocz do zawartości
zeke0

mobo i PSU do zestawu pod 2500K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W ciągu najbliższych tygodni będę składał zestaw pod i5 2500K. A oto me dylematy:

1. Mobo. Byłem zdecydowany na Asrock P67Pro3, ale pomyślałem o czymś na Z68 w porównywalnej cenie. Po prostu chciałbym móc wykorzystać zintegrowana grafikę w razie np. awarii zewnetrznej grafy. Niestety wybór jest niewielki w cenie ok. 400 zł. Własciwie jest tylko Asus P8Z68-V LX. Chciałbym jednak móc podkręcić proca do max 4,5 GHz. Pytanie czy ten Asus ze swoja sekcją zasilania wydoli i się nie roztopi? CPU będzie chłodzony przez Thermaltake Contac 29 BP w obudowie Fractal Design Core 3000. Macie jakieś doswiadczenia z tym Asusem w oc? Na polskich portalach niewiele znalazłem o oc na tej płycie. Są jeszcze tanie konstrukcje Asrocka (Z68 Pro3/Gen3) ale opinie są tak rozbieżne, że nie wiem co o nich myśleć (skromna i grzejąca się sekcja zasilania). Sugestie zakupu wypasionych płyt na Z68 odpadają - mam 400 zł.

2. Zasiłka. Obecnie mam Silver Power SP-SS500. Póki co nie narzekam, ale... Zasadniczą częśc zestawu możecie wyczaić z pierwszej części posta. Co do karty graficznej to jeszcze nie wybrałem skoro AMD i Nvidia wypuszczają nowe modele. Na pewno grafa nie będzie potworem za 2000, coś z mainstreamu do 800 zł (dobrze, że żona tego nie czyta :)) Krótka mówiąc, czy ta zasiłka ma jeszcze szanse z zestawem na podkręconym 2500K, z zewnętrzną grafiką, dwoma dyskami na sata, ramem 2x4 giga Corsair 1600, Xonarem DS i spawarką dvd na pokładzie.

Sorki za przydługi post, ale chciałem byc precyzyjny. Dzięki z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od końca - zasilacz SP jest bardzo dobry (m.in. idealnie trzyma napięcia) także myślę, że nie będzie problemu.

Co do płyty głównej znalazłem takie:

Asus P8Z68-V LX DDR3 (Lga1155)

Gigabyte GA-Z68P-DS3-B3 DDR3 (Lga1155)

Na obu brak chłodzenia na sekcji zasilania i pewnie przy wysokim OC nie zdecydowałbym się na nie. Lepiej już faktycznie zainwestować w P67 z lepszą, chłodzoną sekcją. Zawsze masz też drugie rozwiązanie - kupić Z68 i dokupić chłodzenie na sekcję.

Edytowane przez Alucard69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi