Maks88 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) Witam Zacznę od podania specyfikacji: Procesor i5 2500k 4.5Ghz Asrock p67 pro3 karta graficzna radeon 6950 zasilacz corsair cx600W - jedna linia 12v 40A Komputer jest stosunkowo nowy. Mam problem z piszczeniem, które wydobywa się z komputera podczas obciążenia - głównie gry. Pisk zmienia swoje natężenie w zależnosći od ilości wyswietlanych klatek na sek. wlaczajac wiedzmina gdzie podczas uruchamiania jest ok 500fps pisk jest nie do zniesienia, podczas gry od 60fps+ rowniez daje się we znaki. W każdej grze pisk występuje. Ciężko to opisać, dźwięk jest podobny do starych modemów tylko, że bardziej piskliwy. Z tego co wyczytałem w internecie piszczą cewki. Tylko gdzie? w zasilaczu? karcie graf? Przystawiając ucho ciężko jednoznacznnei stwierdzić skąd pisk się wydobywa. Zasilacz mam montowany na dole i pisk dochodzi z okolic zasilacza, karty graf lub sekcji zasilania płyty głównej. Dodam, że na karcie graficznej radeon 4550 pisk również występował - czy to podczas wyświetlania niektórych stron, przewijania paska przęglądarki itp. Nie chciałbym wysyłać poszczególnych części na gwarancję i czekać bez komputera. Stąd moje pytanie czy da się stwierdzić, że winowajcą jest zasilacz? Jedynie tą część kupowałem stacjonarcie. I czy takie coś jest objęte gwarancją. ew. zapytam się czy jest możliwa wymiana (z doplata lub nie) na inny. Jaki zasilacz za 280zł (+max 50zł) wziąć? Długie kable i minimum 600W z racji modernizacji sprzetu. Edytowane 19 Marca 2012 przez Maks88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Witam, Ja mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Piszczące cewki to dość często spotykany mankament, niestety raczej nie kwalifikujący się do wymiany/naprawy gwarancyjnej, ponieważ sprzęt działa jak najbardziej poprawnie. Skoro kupowałeś całą jednostkę centralną, to zapewne gdzieś w stacjonarnym sklepie, a nie wysyłkowo. Jeśli tak jest faktycznie, idź tam, opisz problem, może Ci pomogą z sensie wymiany na inny model. Jeżeli nie pójdą na to, pozostaje Ci sprzedać podzespół i kupić inny. Druga sprawa to właśnie namierzenie problematycznej części. W miarę możliwości, spróbuj pożyczyć od kogoś inny zasilacz jeśli go podejrzewasz, i spróbuj uruchomić sprzęt na innym. Będziesz już o krok do przodu ;). Mała sugestia - nie musi być 600W, spokojnie do tego sprzętu starczy markowe 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks88 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Jednostkę kupowałem przez internet, jedynie zasilacz stacjonarnie. Byłem dzisiaj z całą jednostką, wzieli na "serwis" i powiedzieli ze nic sie nie dzieje. Spytałem się czy moge wejsc i pokazac o co chodzi to usłyszałem odmowę. Powiedziałem ze jak testuje procesor occt lub orthosem to jest cicho więc sekcja płyty odpada. Potem kazałem im wlaczyc gre i po 15minutach zmagań i problemem uruchomienia gry powiedzieli ze to chyba karta. To mówie ze karta nie bo na innej też piszczał. Udało im sie wreszcie kliknac, właczyc gre i stwierdzili ze to nie pisk tylko cos w zasilaczu "tyka" :mur: Powiedziałem, ze pisk zmienia natezenie w zaleznosci od generowaych klatek i obciazenia lini 12V. To oni powiedzieli, że oficjalnie nie prowadza serwisu i nie moga mi na miejscu wymienić. Jedynie co to musze rozebrać cały komputer wlacznie z wszystkimi wentylami, chlodzeniem, porozplatywac skrzętnie pochowane kable i oni wysla do producenta. Całośc potrwa 2 tyg, ale nie gwarantuja ze producent wymieni. Więc w najgorszym wypadku strace 2 tygodnie i zostane z tym co mam, w innym wypadku wyśla mi drugi walniety zasilacz z całej serii :( Spytałem sie czy mozna za doplata wymienic na inny to powiedzieli, ze dopiero jak wysle do producenta i przyznaja mi drugi to bede mogl zmienic na cos innego <_< rada dla wszystkich. OMIJAĆ CORSAIR'Y serii CX, AX, HX SZEROKIM ŁUKIEM. W internecie jest masa tego typu przypadków z poradami zalania cewek (co oczywiście wiaze sie z utrata gwarancji). Jeśli na prawde bedzie dawal mi sie we znaki to opchne go na allegro i kupie coś normalnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...