LubieTo Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Witam czy to będzie opłacalne ? chłodzenie jakie posiadam to NH-D14 chłodzę pasywnie wystarczająco w prime95 max 64stopnie w grach takich nie osiągnę. Chcę to zrobić z ciekawości jak i z nudów ,a sam lapping chłodziwa coś by dał ?, czy od razu na papier idzie procek by były widoczne jakieś rezultaty (wiem , że tracę gwarancje) , ale rzadko kiedy procek pada i może ktoś coś takiego uczynił na i5 2500k :)? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Jeżeli masz dobre temperatury i nie bawisz się w ekstremalne OC to pytanie nasuwa się samo... po kiego grzyba? Takiego proca potem nawet nie będzie łatwo sprzedać (logiczna myśl - robił ekstremalne OC), tracisz gwarę, temp. wcale nie muszą być lepsze bez przerobienia uchwytów montujących (bo nagle chłodzenie nie jest już tak dobrze dociskane), a niech jeszcze uda Ci się trochę krzywo "wyszorować"... Oczywiście to jest tylko moje zdanie i jak chcesz to zrób z procem co chcesz. Pozdrawiam 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Chłopaki z mglaba bodajże robili lustro dla NHD14 i dla proca i różnica w pasywie to 4 stopnie. Sam też miałem lustro na procku i na coolerze. Przy dobrym szlifie mamy zjawisko adhezji i docisk wtedy potrzebny jest minimalny. Sam nie miałem problemu z odsprzedażą procka i sprzedałem go po cenie takiej jak chodziły procesory nie szlifowane. Osobiście to nie miałbym żadnych oporów kupienia takiego procka wiedząc że jest to dobra sztuka. Jedyne zastrzeżenie to po co chłodzić coś co jest chłodne. Gdyby to było 5ghz i miałbym zejść z 75C poniżej 70 to miałoby sens. Edytowane 28 Marca 2012 przez Keniger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LubieTo Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 dzięki za odpowiedzi :)...wracając do tematu "robił ekstremalne oc" nie pomyślałem o tym ,ale nie oszukujmy się gdzie na powietrzu extremalne oc :P tu by było trzeba azotu jak chciałbym ekstremalnie..." a niech jeszcze uda Ci się trochę krzywo "wyszorować" jak widzę nie jest to jakiś poziom HARD przecież i nie da się tego krzywo zrobić pocierać w jednym kierunku . A jak to by wyglądało gdybym tylko chłodziwo starł ? coś osiągnę czy tylko wizualnie będzie ładniej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 dzięki za odpowiedzi :)...wracając do tematu "robił ekstremalne oc" nie pomyślałem o tym ,ale nie oszukujmy się gdzie na powietrzu extremalne oc :P tu by było trzeba azotu jak chciałbym ekstremalnie..." a niech jeszcze uda Ci się trochę krzywo "wyszorować" jak widzę nie jest to jakiś poziom HARD przecież i nie da się tego krzywo zrobić pocierać w jednym kierunku . A jak to by wyglądało gdybym tylko chłodziwo starł ? coś osiągnę czy tylko wizualnie będzie ładniej ? Ostatnio gdzieś widziałem screeny gościa który szlifował na lustro procek i cooler i wyszło 4 stopnie (także mamy potwierdzenie że to co zrobili fachowcy na filmie jest prawdą), jeśli dodamy do tego Coollaboratory Liquid Ultra to mamy 8 stopni mniej niż ktoś kto tego nie zrobi i używa standardowej pasty. Także robota warta zachodu jeśli mamy procka który ma ciągoty na napięcie do wysokich częstotliwości. Oczywiście robimy to tylko wtedy jeśli temp przekraczają 75 stopni, jeśli nie to nie widzę sensu takiej zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...