Skocz do zawartości
smoczu

MSI H77MA-G43

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad płytą MSI H77MA-G43 klik . W opisie ma ze posiada pcie 3.0 i pcie 2.0 , oba x16 oraz możliwość CrossFireX. Na stronie msi wysczytalem ze i owszem alejest taka dopiska : 1 x PCIe 3.0 x16 slots

- PCI_E1 supports up to PCIe 3.0 x16 speed

• 1 x PCIe 2.0 x16 slot

- PCI_E4 supports up to PCIe 2.0 x4 speed

Nie wiem jak to rozumieć.

chodzi mi głownie o CF ponieważ moze w przyszlosci dokupie drugą kartę . Zastanawialem sie też nad tanszą opcją Gigabyte GA-B75M-D3H klik2 Prosze o radę czy lepiej dołożyć czy wybrać tańszą opcje ktora też ma CF ale x4 . Poszukałem i wychodzi że miedzy x4 a x16 jest różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumieć to tak, że drugi slot działa w przepustowości x4, bo to elektryczne x4 i tylko fizycznie jest 16 by zapakować tam swobodnie kartę. Jeśli planujesz łączyć poważne karty to nie warto się tak bawić, bo to je poważnie ograniczy. Swoją drogą tylko najwydajniejsze konstrukcje warto łączyć w CF/SLI, a te z kolei potrzebują mocnego CPU, więc chipset H na którym nie podkręcisz sprawdzi się słabo w mojej opinii.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo . właśnie mi chodziło o takie wyjaśnienie . Czyli tak jak przypuszczałem nie warto dokladać i lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tańszą bo oprócz firmy i tym pcie się nie różnią .

A co myślicie o tej płycie ? ASRock P67 PRO3 SE klik3? Mam okazje dostac tanio i5 2500k a . Wiem że polecacie wersje nie se ale to roznica 80 zł

Edytowane przez smoczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi