Skocz do zawartości
Gość

procesor pod Socket 478 (płyta MS-7060)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki procesor będzie najlepszy dla płyty gł. MS-7060 Socket 478. Teraz mam Intel Celeron 3.06GHz oraz 1,5 GB ram, karta graficzna GeForce 7600 GS, działa podobnie jak gforce4, dlatego chce wymienic procesor na lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze są procesory pentium 4 northwood z HT.

Najszybszy był bodajże 3,2ghz - zapewne wysokie ceny i kiepska dostępność, dlatego rozejrzyj się za 2,8-3,0.

Dają radę filmom HD, do internetu też się nadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedle tego do płyty pasuje każdy Pentium 4.

Jeśli koniecznie chcesz trzymać się tej platformy bierz tanio jakiegoś Northwooda HT FSB800 i będzie git. 2.8 GHz całkiem tanio chodzą. Powyżej (w szczególności 3.4 GHz) jest straszna drożyzna zazwyczaj

Odczujesz niezłego kopa, bo Celerony NetBurst to potworne padaki.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dziekuje wam za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, jaki cooler mam do tego pentium4 dokupic, ile mam miec obrotwo. nieznam sie za bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, dosyć ciężka sprawa. Bo zakładam, że za dużo kasy nie masz, więc chyba najlepszą opcją będzie wypasione chłodzenie BOX. Z miedzianym rdzeniem ujdzie, ale z miedzianą stopą jest the best.

Jednak jeśli do BOXów czujesz obrzydzenie, to obecnie wybór chłodzeń s.478 jest niestety dosyć mały.

Na moim P4 Extreme Edition mam Scythe Katana 3 i sprawuje się dobrze. Da się kupić bez problemu nówkę za ~ 100zł. Tylko trzeba uważać, bo chłodzenie jest w paru wersjach - trzeba wziąć taką, co ma zapinkę s.478.

Możesz też na Scythe Ninja polować albo Scythe Mugen. Spoko chłodzonka.

Absolutnie najlepszy z możliwych jest Mugen 2, bo zamiast kijowej zapinki jest przykręcany śrubami (dobry docisk) a i sam w sobie to świetny cooler, ale jest w dalszym ciągu dosyć drogi. Gdybyś tanio dorwał - bierz w ciemno. Zapewnia świetne temperatury; mam i polecam.

Scythe Grand Kama Cross też pasuje, ale jest mniej wydajne od Mugena 2, a również drogie.

Konstrukcje typu ORB (np Zalman CNPS 7700 CU, którego też posiadam) są lepsze od BOXów, ale w starciu z przytoczonymi konstrukcjami opartymi o heat-pipe nie mają szans. Choć gdyby były rzeczywiście tanie warto się zastanowić.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi