AlexFM Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Witam, Mimo wszelkich starań (przycisk szukaj, magiczny serwis google) i wielu prób konfiguracji samodzielnej poległem z rozwiązaniem. Do rzeczy... Używane sprzęty to Linksys WRT46GL oraz DLINK DL-604 Na chwilę obecną sieć funkcjonowała w schemacie Antena -> Modem -> LINKSYS (port WAN) -> 4x przewodowy LAN + WIFI Ponieważ 4 wyjścia LAN to zdecydowanie za mało pomyślałem o użyciu DLINK'a jako switcha i ustawiłem to tak Antena -> Modem -> LINKSYS (port WAN) -> WIFI + 3x przewodowy LAN -> 1x LAN -> DLINK (port LAN) Zgodnie z tym co wyczytałem na wielu stronach wyłączenie w DLINK'u serwera DHCP i podpięciu go z użyciem jednego portu LAN do któregoś z portów LAN LINKSYS'a spowoduje DLINK będzie się zachowywał jako switch. Coż nie zachowuje się tak, stąd mój post. To co chce osiągnąć to: 1. LINKSYS ma mieć aktywne wyjścia LAN (są 4) 2. DLINK ma mieć aktywne wyjścia LAN (są 4) Pytania: 1. W jakiej kolejności to wszystko teraz podłączyć ?? 2. Który z routerów ma obsługiwać DHCP ?? 3. Jak konfigurować oba routery ?? Jeśli potrzebne będzie więcej informacji śmiało piszcie czego brakuje :) AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Linksys ma mieć aktywny serwer DHCP, połączenie z D-Linkiem portami LAN. D-Link - DHCP off, IP i maska z tej samej rangi, co w Linksysie. Powinno działać :). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexFM Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Obecny knofig: 1. Linksys 1.1.1.1 (Access Point mode) DHCP on - range - 2 - 99 LAN 1-3 - urządzenia 2. LINKSYS - DLINK (LAN 4 -> LAN 1) 3. DLINK 1.1.1.100 DHCP off LAN 2-4 urządzenia Żadne z urządzeń z DLINK'a nie widzi urządzeń na LINKSYS'ie. Brak dostępu do sieci urządzeń na DLINK'u - nie dostają adresów IP. Pytanie: Czy urządzenia wpięte w DLINK'a muszą mieć stałe IP czy DHCP (LINKSYS) powinno je obsługiwać ?? Edytowane 15 Maja 2012 przez AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Kabel zakładam sprawdzony? Próbowałeś może odwrócić (czysto testowo) konfigurację - Dlink robi za dhcp a Linksys na switch? Proponowałbym jeszcze zresetować do ustawień fabrycznych oba urządzenia, wtedy ustawić ponownie to co trzeba i sprawdzić. Co do Twojego pytanie to nie - urządzenia wpięte w Dlinka same pobierają adresy z serwera dhcp z Liksysa i nic na sztywno nie trzeba ustawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexFM Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 1. Kabel sprawdzony 2. Po zmianie kolejności tym razem LINKSYS poległ - razem z całym WIFI Po południu ma wpaść znajomy admin - może on znajdzie coś co może ja przeoczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Najpierw w D-linku ustaw w sekcji LAN adres IP z puli adresów które masz na Linksysie,tak samo maskę, a dopiero potem wyłącz w D-linku DHCP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...