dr.elich Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Witam niestety jest to kolejny temat z serii "komputer nie odpala za pierwszym razem". Pacjentem jest sprzęt z podpisu. Obecnie nie jestem w stanie go zmusić do uruchomienia się, wcześniej bootował za n-tym razem. Obecnie efektem jest czarny ekran, kręcące się wentyle (na maxa lub jak przy działającym Quiet Fan), brak sygnału z beepera nawet po wyjęciu RAMu, świecąca się stale dioda na DVD-ROMie. Ponadto międzyczasie (czyli już po tym jak były problemy) zmieniłem pastę na procu - w trakcie tej czynności komp samoczynnie się odpalił! - od tego czasu jeszcze trudniej go zmusić do działania, ale jak już ruszy to jest ok i przechodzi testy stabilności. Wyłączenie ACC nie daje nic. GPU wykluczyłem - na integrze to samo. Próbowałem innych gniazdek w chałupie - nie mam "bolca" w pokoju - bez efektu. Próbowałem różnych kości ramu - bez efektu. Są z pewnością sprawne. Próbowałem różnych CPU - niestety pod AM2+ mam kalekie sztuki, tzn bez nóżek (1 do 2 - dorzucam "luźne" do socketu i wszystko śmiga) - ale wszystkie po uruchomieniu działają stabilnie i po obciążeniu błędów nie demonstrują. Mam też niekalekiego Semprona 3000+ - zauważyłem zależność - im mniejsza prądożerność (PII X3-> AII X2 -> Sempron 3000+) CPU tym większe prawdopodobieństwo startu systemu. Obecnie Phenom nie chce wstać. Po wyjęciu proca wyje. Komp czysty, kondensatory na płycie oraz PSU po rozkręceniu - bez zarzutu. Napięcia na mierniku (12V, 5V - ok). Podpiąłem PSU pd Abita KN9 oraz semprona - HD4830 - wstaje całość, ale jak pisałem obecny konfig na sempronie też raczej wstaje ze sporadycznymi fochami. Jeśli już komp wystartuje, to kolejne bootowania sa skuteczne. Wystarycz odczekać >1h i znów jest kicha. Podsumowując podejrzewam zasilacz i MOBO - jak to zróżnicować?? Za MOBO przemawiają jeszcze samoczyne włączenie się kompa, któe zdarzyło się: 1. bez powodu przy zmianie pasty, 2. przy włożeniu uprzednio wyjętej zworki CMOS 3.po podpięciu kabla zasilania. Za zasilaczem - zależność mocny proc - trudniej odpalić (choć teoretycznie mobo też może dawać taki efekt). Niestety nie mam MOBO na AM2+ ani zasiłki na podmianę. Edytowane 20 Maja 2012 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimaster Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) w trakcie tej czynności komp samoczynnie się odpalił! Aż musiałem się się zarejestrować aby o to zapytać ... Zmieniałeś pastę na procesorze w komputerze pod napięciem, nie wyłączając nawet dopływu prądu przełącznikiem na zasilaczu ? Edytowane 21 Maja 2012 przez bulimaster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Tak, wiem, że wydaje się to głupie, ale tak zrobiłem - wykonywałem tę czynność tyle razy, że z pastą nieprzewodzącą nie miałem obaw. W końcu komputery samoistnie się nie włączają, prawda? Wiem, wiem - było to lekkomyślne.. Ale to jeszcze nic - skitrałem mojego Phenoma wysoko na półce żeby kot się do niego nie dorwał, ale żona wymyśliła sobie akurat dziś wziąć z tego miejsca książkę - no i łubudu proc z coolerem na podłogę (na kartony właściwie). Nóżki pogięte, po próbie prostowania 3 poszły się je..ć.. No jak pech to pech. Dziś się zawziąłem i podłączyłem kompa na pająka - ruszał na Regorze, na Phenomie nie. Ale wbrew pozorom nie była to przyczyna. Montaż z powrotem do budy i tu ciekawe zjawisko - na integrze odpala, po dołożeniu HD4830 zwiecha w trakcie ładowania Windowsa. Phenom to już nie wiem czemu nie wstaje - po upadku, czy może za mało ma prądu.. Czyli wciąż najbardziej podejrzane płyta i zasilacz.. Niestety Phenom być może umarł przy okazji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimaster Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Ogólnie to myślę że nie powinieneś zajmować się takimi rzeczami, komputer jak widzisz ma prawo się załączyć "samoistnie", ponieważ jego poprawne uruchomienie także następuje po przez impuls elektryczny. osobiście zaczął bym od sprawdzenia zasilacza, jeżeli masz możliwość to podłącz inny, i sprawdź czy podłączasz dodatkowe zasilanie karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Obstawiałbym mobo. Prościej jest sprawdzić zasilacz. Jeżeli podejrzewasz, że obecny może nie dawać rady, załatw jakąkolwiek inną zasiłkę i sprawdź sprzęt na niej, ew. podłącz dwa zasilacze - do jednego złącza na mobo, do drugiego GPU i HDD. Szczerze powiedziawszy, podobne objawy miałem na Asusie M2V (VIA, AM2). Żonglerka częściami nic nie dawała, coraz rzadziej udawało się uruchomić sprzęt, aż w końcu płyta 'wyzionęła ducha'. Zewnętrznie pacjent wyglądał rześko (kondziołki ok, brak uszkodzonych elementów itd.), jednak był już trupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...