Owpipe Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Witam, otóż mam zamiar kupić laptopa w celu tworzenia muzyki , bo zależy mi abym mógł wszystko zabrać ze sobą i aby miał lepszą kartę dźwiękową niż ta którą posiadam w moim PC. Krótko mówiąc jak narazie latencja na tej karcie jest tak duża że zdążył bym zrobić herbatę w tym czasie a modelu nie podam ponieważ jedyne co mam w menadżerze urządzeń to urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio. Korzystam z Abletona i posiadam 2 kontrolery midi KORG nanoKONTROL2 i KORG nanoPAD2 lecz one są podłączane za pomocą USB a przymierzam się do kupna keybordu który raczej będzie potrzebował wyjść midi :/ Powiedzmy że mój budżet wynosi 2000 zł nie mogę go przekroczyć i nasuwa się pytanie czy dostanę coś dobrego w tych granicach cenowych ? :) Z góry Dięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Może nie konkretnie w temacie laptopa, ale myślę, że mój post trochę pomoże dokonać dobrego wyboru. Zapewne pod pojęciem keyboard rozumiesz kontroler/klawiature midi. 90% takich urządzeń jest wyposażonych w port usb, więc nie będzie problemu. Wydaje mi się, że żaden laptop nie zapewni pożądanej przez Ciebie jakości dźwięku. Polecam zakup karty e-mu 0204 USB. W porównaniu do zintegrowanych kart będzie to na prawdę ogromny przeskok jakościowy. Jeśli chodzi stricte o laptop to nie jestem jakimś znawcą, ale wydaje mi się, że jakikolwiek 2 rdzeniowy procesor +trochę ramu ogarnie abletona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tehace Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam, w dzisiejszych czasach tak jak napisał peter wystarczy lepszy procesor i trochę ramu + pare wejść USB (na kontrolery, zewnętrzną kartę audio, myszkę itp). Z lapków znalazłem coś takiego: Mój odnośnik Z kart audio polecam audio2dj - mam taką i w połączeniu z abletonem sprawuje się świetnie - masz tam 2 wejścia stereo w razie gdybyś chciał pobawić się w dja z odsłuchem. Niestety w moim dość starym laptopie ASUS musiałem odinstalować kartę sieciową, bo powodowała zakłócenia i nie dało się czystko grać. Kupując kartę musisz poszukać w google jakich sterowników używać - zazwyczaj najlepsze są dołączane do karty, ale czasem warto wybrać ASIO4ALL - ja akurat korzystam ze sterowników producenta karty. Jeśli chodzi o klawiaturę MIDI, to warto zainwestować w taką z kilkoma oktawami tzn. z minimum 49 klawiszami - miałem AKAI LPK25, ale mała ilość klawiszy ograniczała zabawę. Obecnie mam 88 klawiszy, ale nie wykorzystuje jej w pełni, dlatego optymalna jest z 61 klawiszami. Sytezatory rozsądnej jakości kosztują nie mało, a według mnie ableton jest bardziej elastyczny i wystarczą klawisze midi. Łącznie w laptopa i kartę musisz zainwestować jakieś 2100-2200 PLN + okablowanie (warto zamówić przez neta trochę lepsze, bo chińszczyzna ze sklepów rozpada się w rękach i w sumie wyjdzie cie drożej, bo będziesz musiał kupić nowe). pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...