Skocz do zawartości
eshleear

Mój laptop się ścina z niewiadomego powodu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam ostatnio problem z moim laptopem. Mianowicie, kiedy włączam komputer, załączam jakąś grę, bądź po prostu surfuję po internecie, laptop po jakimś czasie (dzisiaj choćby 20 minut użytkowania) zaczyna się makabrycznie ścinać. Muzyka lecące w tle także. Wreszcie komputer się zawiesza i trzeba go zrestartować.

Rok temu, jakoś w wakacje, miałem podobny problem, ale po kilku dniach się ukrył, aż do dzisiejszych dni.

Wszystkie sterowniki poinstalowane, system legalny.

Laptop to ASUS N52D, ma niecałe 2 lata.

Co może być przyczyną i czy da naprawić się ten problem?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Edytowane przez eshleear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A staje sie gorący?

Sprawdź czy układ chłodzenia nie wymaga konserwacji, mój lenovo po roku już sie grzał i zawieszał od wyłączenia nie wspominając. Po konserwacji czyli odkurzeniu nastąpiła cisza.

2. zmień pasty na każdym układzie chłodzonym przez radiatory, bo: firmowe to szmelc nie ukrywajmy tego faktu, dają albo ciepłopłady albo pastę, która po roku robi sie jak kamień co utrudnia odpowiednią strukturę cghłodzenia ww układów.

PS: Nie wiem jak masz z gwarancją, ale jeśli masz ją jeszcze ważną, daruj sobie ww czynności i zawieź na gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD turion p520 dual core

to sie nie dziwię, 90 stopni to temperatura krytyczna dla niego, więc 70 stopni zdecydowanie za dużo. Może coolerek sie wykańcza? Mój T5550 max do 50 stopni w stresie w spoczynku 42/45 stopni Edytowane przez krzysztof903

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja jeszcze jest, w poniedziałek kurier ma przyjechać.Dziękuję za pomoc.

Radze zaktualizować bios do najnowszej wersji, sprawdziłem, że płyty pod turiona zawsze mają osobny bios z lepsza regulacją coolera, co przyczynia sie do zbijania temperatury jeszcze lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi