eshleear Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Mam ostatnio problem z moim laptopem. Mianowicie, kiedy włączam komputer, załączam jakąś grę, bądź po prostu surfuję po internecie, laptop po jakimś czasie (dzisiaj choćby 20 minut użytkowania) zaczyna się makabrycznie ścinać. Muzyka lecące w tle także. Wreszcie komputer się zawiesza i trzeba go zrestartować. Rok temu, jakoś w wakacje, miałem podobny problem, ale po kilku dniach się ukrył, aż do dzisiejszych dni. Wszystkie sterowniki poinstalowane, system legalny. Laptop to ASUS N52D, ma niecałe 2 lata. Co może być przyczyną i czy da naprawić się ten problem? Bardzo proszę o odpowiedź. Edytowane 31 Maja 2012 przez eshleear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof903 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 A staje sie gorący? Sprawdź czy układ chłodzenia nie wymaga konserwacji, mój lenovo po roku już sie grzał i zawieszał od wyłączenia nie wspominając. Po konserwacji czyli odkurzeniu nastąpiła cisza. 2. zmień pasty na każdym układzie chłodzonym przez radiatory, bo: firmowe to szmelc nie ukrywajmy tego faktu, dają albo ciepłopłady albo pastę, która po roku robi sie jak kamień co utrudnia odpowiednią strukturę cghłodzenia ww układów. PS: Nie wiem jak masz z gwarancją, ale jeśli masz ją jeszcze ważną, daruj sobie ww czynności i zawieź na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eshleear Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Laptop nie staje się gorący, jedynie ciepły. Ściągnąłem program SpeedFan by sprawdzić, jak wygląda temperatura "wnętrzności" i doszedłem do wniosku, że komputer zawiesza się w okolicach 70 C w procesorze i 65 C w karcie graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof903 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) podaj jaki to procesor, bo nie które są takie, że 70 stopni to upał dla nich Edytowane 2 Czerwca 2012 przez krzysztof903 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eshleear Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 AMD turion p520 dual core Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof903 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) AMD turion p520 dual core to sie nie dziwię, 90 stopni to temperatura krytyczna dla niego, więc 70 stopni zdecydowanie za dużo. Może coolerek sie wykańcza? Mój T5550 max do 50 stopni w stresie w spoczynku 42/45 stopni Edytowane 2 Czerwca 2012 przez krzysztof903 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eshleear Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Rozumiem, iż zgłosić komputerek do servisu jak najprędzej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof903 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Rozumiem, iż zgłosić komputerek do servisu jak najprędzej? jak na gwarancji to tak, jeśli nie, to wystarczy zmienić pastę na renomowaną wyczyścić radiator i zakupić nowy cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eshleear Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Gwarancja jeszcze jest, w poniedziałek kurier ma przyjechać.Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof903 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Gwarancja jeszcze jest, w poniedziałek kurier ma przyjechać.Dziękuję za pomoc. Radze zaktualizować bios do najnowszej wersji, sprawdziłem, że płyty pod turiona zawsze mają osobny bios z lepsza regulacją coolera, co przyczynia sie do zbijania temperatury jeszcze lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...