Skocz do zawartości
victim1

T61 i stacja dokująca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Dołączona grafika

Dłuuugi czas noszę się z zamiarem kupienia laptopa. Budżet powoduje, że musi to być sprzęt używany - przejrzałem więc niejednokrotnie Allegro wzdłuż i wszerz, znajdując w większości sprzęty archaiczne albo takie, które mają wadliwe układy graficzne. W końcu dałem za wygraną i mój wybór padł na legendę - IBM'a, pewnie T61.

Długi czas pracy bez kabla - przyda mi się teraz jak nigdy. Chciałoby się tylko większej wydajności, a chociaż wiem, że kilka podzespołów mogę wymienić(?), to pewnych ograniczeń, jak karta graficzna, nie przeskoczę.

I tu pojawia się moje pytanie: kiedyś słyszałem, że możliwe jest podłączenie karty zewnętrznej dzięki stacji dokującej, ale z racji tego, że jestem kompletnie w temacie zielony, postanowiłem zapytać Was o poradę. Wygooglowałem coś takiego jak eGPU, ale to chyba trochę inne rozwiązanie niż to, o którym mówię.

Tak czy inaczej będę niezwykle wdzięczny za rozjaśnienie mi w głowie Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz bliźniaczej wersji R61 coś nie coś wiem.

1) kupując T61 uważaj na te z GPU od Nvidii - praktycznie wszystkie mają układy narażone na rozlutowanie,

2) nie każda stacja dokująca posiada możliwość wpięcia zewnętrznej grafiki - z tego co pamiętam to tylko jeden model ma taką funkcjonalność.

Ale. Zawsze jest ale - jak mnie pamięć nie myli, nie każda grafika będzie działać + prędkość złącza PCI-E to tylko 1x + ograniczenia co do TDP.

Dobrym źródłem informacji jest thinkwiki.org ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi