victim1 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 Witam wszystkich Dłuuugi czas noszę się z zamiarem kupienia laptopa. Budżet powoduje, że musi to być sprzęt używany - przejrzałem więc niejednokrotnie Allegro wzdłuż i wszerz, znajdując w większości sprzęty archaiczne albo takie, które mają wadliwe układy graficzne. W końcu dałem za wygraną i mój wybór padł na legendę - IBM'a, pewnie T61. Długi czas pracy bez kabla - przyda mi się teraz jak nigdy. Chciałoby się tylko większej wydajności, a chociaż wiem, że kilka podzespołów mogę wymienić(?), to pewnych ograniczeń, jak karta graficzna, nie przeskoczę. I tu pojawia się moje pytanie: kiedyś słyszałem, że możliwe jest podłączenie karty zewnętrznej dzięki stacji dokującej, ale z racji tego, że jestem kompletnie w temacie zielony, postanowiłem zapytać Was o poradę. Wygooglowałem coś takiego jak eGPU, ale to chyba trochę inne rozwiązanie niż to, o którym mówię. Tak czy inaczej będę niezwykle wdzięczny za rozjaśnienie mi w głowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _pit Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Jako posiadacz bliźniaczej wersji R61 coś nie coś wiem. 1) kupując T61 uważaj na te z GPU od Nvidii - praktycznie wszystkie mają układy narażone na rozlutowanie, 2) nie każda stacja dokująca posiada możliwość wpięcia zewnętrznej grafiki - z tego co pamiętam to tylko jeden model ma taką funkcjonalność. Ale. Zawsze jest ale - jak mnie pamięć nie myli, nie każda grafika będzie działać + prędkość złącza PCI-E to tylko 1x + ograniczenia co do TDP. Dobrym źródłem informacji jest thinkwiki.org ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...