mavilo Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam moje parametry komputera Procesor FX 4100 Karta graficzna GTX 460 SE Pamięć Partriot DDR3 1333 MHz 8GB Dysk Segate 1 TB Płyta główna MSI 760GM-P21 Zasilacz Modecom Feel 2 600W Otóż mój problem polega na tym, że przy dużym obciążeniu np: w czasie grania w gre odczuwam spadki fps. I teraz jak zamienie zasilacz co mam na bardziej markowy czy coś pomoże?? I jaki najlepiej wybrać zasilacz, żeby gwarantował zawodność z 80 bronze (cena max do 260 zł). Dziękuje za udzieloną pomoc. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez mavilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zasilacze gwarantujące zawodność raczej nie mają certyfikatu 80Bronze ;) Wymiana zasilacza nie pomoże, mimo że obecny nie jest najwyższych lotów. Przyczyną spadków fps może być niewystarczająca wydajność cpu i/lub gpu. Przyczyną może też być przegrzewanie cpu/gpu/sekcji zasilania cpu na mobo. Sprzęt broniąc się wtedy przed przegrzaniem obniża taktowanie i napięcie zasilania układu. Sprawdź jakie temp uzyskują cpu oraz gpu w trakcie gry. Możesz użyć takich programów jak CoreTemp, HWMonitor, MSI Afterburner. Przydałoby się też coś (program), który będzie monitorował taktowanie cpu i rysował wykres lub zapisywał do log'a. Nie przychodzi mi teraz żaden program na myśl. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavilo Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Właśnie jeżeli chodzi o temperatury w tych programach co zostały wymienione to czasami jak mam spadek FPS to temperatura sięga 255 stopni i się obniża. Ale w programie Msi controlcenter jest 45 stopni ale prędkość wentylatora słabnie tak mi się wydaje. Za bardzo się na tym nie znam ale jak gram jest oki zachwile spadek fps i temp 255. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 255 stopni C? niemożliwe. Sprawdź o czym mówiłem, temp cpu i gpu przede wszystkim. Paluchem możesz obadać temp sekcji zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) A w jakiej rozdzielczosci grasz i czy najwyzsze detale ustawiasz? W jakich grach masz spadki i jakie ustawienia? Odpal HWmonitor, nie wylaczaj go, pograj troche, podaj wartosci temperatur cpu, core, oraz gpu (na dole). Najlepiej jakbys podal wartosci Min i Max Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Pewnie jest tak jak napisał Klaus w pierwszym poście, a do tego może być wadliwy czujnik temperatury (to mogłoby tłumaczyć tak wysokie wskazania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 W koncu ten 460SE to nie jest jakis demon, dlatego zapytalem o rozdzielczosc i detale... Moze kolega ustawia maks w nowych tytulach a karta po prostu nie daje rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...